PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell és una de les ciutats capdavanteres del projecte Erasmus per a Joves Emprenedors en número d’intercanvis empresarials a la UE

La iniciativa de la Comissió Europea permet que empreses i persones emprenedores estableixin vincles amb el mercat europeu mitjançant estades empresarials Sabadell és una de les ciutats capdavanteres del projecte Erasmus per a Joves Emprenedors en número d’intercanvis empresarials a la UE

En el marc de l’Erasmus empresarial, Sabadell forma part d’un consorci amb 10 socis europeus més, integrat per ajuntaments, governs regionals, universitats, empreses privades, parcs tecnològics o cambres de comerç de ciutats de Bèlgica, Regne Unit, Eslovènia, Alemanya i Lituània. A la pràctica, però, els intercanvis es poden produir amb tots els diferents consorcis formats pels països socis del projecte.

Aquestes 17 operacions facilitades des de gener de 2019 situen Sabadell al capdavant del seu grup en número d’intercanvis empresarials a la UE. El grau de compliment de l’objectiu marcat fins al febrer de 2022 és del 31%, 10 punts per sobre del segon soci de la llista.

Funcionament

El projecte ofereix a les persones emprenedores o empresàries novells la possibilitat de col·laborar durant un període determinat d’uns mesos amb un empresari experimentat d’un altre país de la UE. Això permet conèixer fórmules de gestió i mercats nous d’interès per a la persona emprenedora que hi fa l’estada a fi de poder aplicar aquests coneixements al propi negoci, ja de tornada al seu lloc de treball. D’altra banda, també es poden acollir a aquest programa les empreses locals que vulguin acollir empresaris d’altres ciutats d’Europa.

El programa ofereix un ajut econòmic que es determinarà en funció de la durada de l’estada o la disponibilitat de pressupost. Es tracta d’establir una relació d’igual a igual entre les dues parts i per tant, no es planteja com una opció de pràctiques empresarials.  Les estades es preveuen per un període d’entre un mes i màxim de sis mesos amb opció de dividir-la en setmanes i tornar al país d’origen en algun moment si es considera oportú a fi de gestionar el propi negoci i implementar els coneixements adquirits.

Des del 2011, l’Ajuntament de Sabadell posa a disposició aquest servei per mitjà de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom. Gestiona la signatura de l’acord d’intercanvi que inclou les condicions i ofereix una breu preparació a la persona emprenedora abans de marxar. Les estades es poden sol·licitar ja i fins al febrer de 2022. Els principals requisits que s’han de complir per part de la persona interessada és tenir una idea de negoci, acreditar un pla d’empresa o, si ja té una empresa constituïda, tenir menys de 3 anys d’experiència dirigint-la.

Per acollir-se al programa, l’edat de l’emprenedor no és un factor determinant en cap cas. En canvi, sí que pot influir el domini d’una llengua estrangera per fer l’estada en un altre país. L’anglès és molt recomanable. Per part de l’empresa que farà d’amfitriona i que acollirà un col·laborador estranger, s’exigeix que tingui un mínim de tres anys d’experiència.

Organització intermediària

En aquests intercanvis l’Ajuntament de Sabadell compleix la funció d’organització intermediària per difondre el programa, informar, donar suport i gestionar tot allò necessari per fer efectiva l’estada. Participa el conjunt dels 28 estats membres de la Unió Europea, a més d’altres països veïns. En total es sumen més de 150 centres intermediaris. Sabadell és un dels 4 centres autoritzats  de la Comissió Europea a Catalunya per gestionar intercanvis empresarials a la UE i abastir la demanda del territori català.

En la difusió del programa, hi col·laboren la Cambra de Comerç de Sabadell, (que també és organització intermediària del programa), el CIESC (Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca), l’ESDI (Escola Superior de Disseny i Indústria), el PRUAB (Parc de Recerca UAB), l’Escola Illa, i el SECOT (Sèniors Espanyols per la Cooperació Tècnica).

Més informació a www.erasmus-entrepreneurs.eu o www.sabadellempresa.cat (també per correu electrònic a sbdempresa@ajsabadell.cat  o al telèfon 93 745 31 61).