PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

“Sabadell, up to date?”, una exposició del Col·lectiu Starter per commemorar els 100 anys de la Colla de Sabadell

Una mostra de reciclatge creatiu inspirada ens els millors moments del grup, que es podrà visitar al Casal Pere Quart i al Museu d’Art fins al 25 de setembre “Sabadell, up to date?”, una exposició del Col·lectiu Starter per commemorar els 100 anys de la Colla de Sabadell

Aquesta exposició, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell en el marc del centenari de la Colla, es podrà visitar al Casal Pere Quart i a dues estances del Museu d’Art fins al dimecres 25 de setembre.

Una mostra de reciclatge creatiu

La proposta que presenta el sabadellenc Col·lectiu Starter és una exposició híbrida amb poemes objecte nascuts de l'imaginari del grup i creats a partir de l'activitat de la Colla de Sabadell.

Igual com ho van fer en l’exposició “La meva arma són les paraules”, inspirada en la vida i l’obra de Joan Oliver, Pere Quart, inaugurada per la Festa Major del 1916, la d’ara és una lectura particular del mateix Col·lectiu sobre la Colla de Sabadell. Concretament sobre el seu esperit, les activitats més rellevants que van dur a terme, els espais on van fer les principals actuacions, tot des del seu prisma i des de l’actualitat.

El Col·lectiu Starter està format per artistes i dissenyadors de Sabadell. És un grup que reivindica el dret dels objectes inservibles a tornar a ser útils per a la societat que els va crear i que se n’ha volgut desfer. Les propostes de disseny i de rehabilitació són l’alternativa a la destrucció massiva de milers d’articles que hi ha pel carrer i que poden convertir-se en dissenys útils i definidors d’un estil més sostenible i proper a la comunitats.

L’exposició incorpora tota mena d'elements i tècniques, des de l'escultura conceptual a la imatge, passant pel dibuix o la interpretació literària, sense perdre mai la línia de treball que identifica al Col·lectiu: l'upcycling o reciclatge creatiu. La selecció d'aquests moments, amb un llenguatge visual atrevit i groller, crea un paral·lelisme entre el Col·lectiu i la Colla cent anys després de la seva fundació.

De fet, amb aquesta mostra el Col·lectiu Starter es pregunta què farien els membres de la Colla de Sabadell si fossin presents en l'actual moment social i polític.

Un títol inspirat en unes paraules de Josep Carner del 1925

El títol de l’exposició fa referència a les paraules que Josep Carner va escriure en el pròleg del llibre L’any que ve –títol firmat per Francesc Trabal, en què van participar diferents membre de la Colla–­, el 1925. Carner afirmava que amb les activitats que promovia el grup “Sabadell, avui, és la ciutat up-to-date”, és a dir, la població que en aquell moment estava de moda.

La Colla de Sabadell

La Colla de Sabadell va ser un grup heterogeni d’intel·lectuals que durant els anys 1920 va revolucionar el panorama cultural sabadellenc i va situar la nostra ciutat com a punta de llança de la cultura al país. Encapçalat per Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, també en formaven part els artistes Ricard Marlet i Antoni Vila Arrufat, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga.

Van sacsejar la cultura sabadellenca amb activitats de dues menes: d’una banda, fent facècies amb un humor corrosiu i provocador i, d’altra banda, organitzant plataformes culturals diverses, relacionades amb la literatura, la música i l’art. En definitiva, pretenien convertir Sabadell en una ciutat rica i activa també en el camp cultural i que altres viles catalanes fessin igual, per construir un país més equilibrat, culte i civilitzat, en el marc de la idea noucentista de la Catalunya-ciutat.

Més tard, durant la Guerra Civil, Oliver, Trabal i Obiols, de Barcelona estant, van esdevenir peces fonamentals en la defensa de la cultura catalana i del Govern de la Generalitat, amb un ferm compromís antifeixista. Van participar molt activament en la creació de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la qual va convocar els premis literaris oficials de la Generalitat i el 1938 va publicar una dotzena de números de la Revista de Catalunya amb Armand Obiols de redactor en cap. A més, van col·laborar amb el Servei de Biblioteques del Front, que aportava llibres als soldats i va adquirir el primer bibliobús de la península, a més de buscar ajuts a l'estranger per als escriptors. Finalment, van organitzar l’exili de diversos intel·lectuals catalans, entre els quals el sabadellenc Pau Vila.

L’Ajuntament de Sabadell forma part de la Comissió 100 Anys de la Colla de Sabadell juntament amb diferents entitats de la ciutat. Té per objectiu promoure l’organització d’actes diversos per commemorar el primer acte col·lectiu de la Colla: una acampada a la font del Saüc –a la muntanya de Sant Llorenç del Munt–, que va tenir lloc el 1919. El lema del centenari és “Estem voltats de pocavergonyes”.

L’objectiu de la Comissió ha consistit a valorar els aspectes literaris, però també ressalta la música i les arts plàstiques, disciplines en què els membres de la Colla també van excel·lir.

En la commemoració s’hi ha sumat el Govern de la Generalitat de Catalunya, que per mitjà de la Institució de les Lletres Catalanes manté el web de l’Any Colla de Sabadell.