PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell signa l’adhesió a la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya

Sabadell signa l’adhesió a la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya

Les darreres dècades, el món ha desenvolupat una forta concentració de la població a les zones urbanes. Segons les perspectives d’urbanització mundial de l’any 2014, elaborades per les Nacions Unides, s’estima que l’any 2050 el 66% de la població mundial viurà a les ciutats. Aquest model genera oportunitats i alhora planteja nombrosos problemes de sostenibilitat en matèria d’habitatge, infraestructures, serveis bàsics, seguretat alimentària, salut, educació, treballs decents, seguretat i recursos naturals, entre altres.

En aquest marc, el 25 de setembre de 2015, l’Assemblea de l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), entre els quals el núm. 11 se centra en l’assoliment de ciutats i assentaments humans que siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Així mateix, el 20 d’octubre de 2016 es va aprovar el document final de la Conferència de les Nacions Unides sobre l’Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III), que inclou la Nova Agenda Urbana, coneguda com a “Declaració de Quito sobre Ciutats i Assentaments Humans Sostenibles per a Tothom”, on es cerca l’assoliment d’un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de les vessants social, ambiental i econòmica.

A Catalunya, l’any 2017, la Generalitat va acordar l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya, en la qual s’establia l’inici formal dels treballs per a la seva elaboració i la creació de l’òrgan col·legiat, Assemblea Urbana de Catalunya.

L’adhesió de Sabadell a la Declaració per una agenda urbana de Catalunya comporta el reconeixement de la necessitat d’una Agenda Urbana al territori, que desplegui polítiques públiques on els entorns urbans i els seus àmbits es trobin en l’origen de la presa de decisions. La Declaració aposta per un model de desenvolupament urbà sostenible socialment, ambientalment i econòmicament, establint sis eixos principals d’acció (Hàbitats urbans saludables, Benestar, Qualitat Urbana, Prosperitat, Dimensió Territorial i Ambiental i Bon Govern).

Amb l’adhesió a la Declaració els signants es posicionen a favor dels objectius i reptes de sostenibilitat, alhora que es comprometen a contribuir, dins de les seves possibilitats, a l’impuls i elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya, així com a col·laborar amb l’Assemblea Urbana.

L’adhesió se suma als diversos projectes i iniciatives que Sabadell ha desenvolupat els darrers anys en relació amb el desenvolupament urbà sostenible. En aquest marc, s’han impulsat polítiques ambientals proactives recollides en l’Agenda 21 Local i l’Agenda 21+10, a més de diversos plans estratègics vectorials que responen a necessitats específiques en matèria de lluita contra el canvi climàtic, millora de la qualitat acústica, millora de la qualitat de l’aire, estalvi d’aigua, verd urbà i mobilitat sostenible, entre altres.