PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Visita guiada a l’exposició sobre Llorenç Balsach Grau, aquest diumenge, al Museu d’Art

L’exposició es podrà veure fins al 23 de febrer Visita guiada a l’exposició sobre Llorenç Balsach Grau, aquest diumenge, al Museu d’Art

L’exposició, que es va inaugurar per Festa Major, pretén mostrar la vessant artística i la tasca de col·leccionista i mecenatge de Llorenç Balsach Grau, una personalitat rellevant de la vida cultural des de mitjan anys 1950 fins als anys 1980.

La recerca l’ha desenvolupada la filla, la historiadora i crítica de l’art Maria Josep Balsach Peig, amb l’estreta col·laboració dels seus germans Pere, Josep, Llorenç i Jordi, els quals, tot homenatjant el pare, el reivindiquen en un espai genuí i molt sabadellenc de la relació entre la burgesia i la cultura en l’àmbit social del segle XX. Un espai relacionat amb l’humanisme i la bohèmia, avui pràcticament extingit. Llorenç Balsach pintor i col·leccionista, sense oblidar els encontres de la casa del carrer de les Planes, un dels fogars de l’art sabadellenc des de la fi de la Segona Guerra Mundial fins ben entrats els anys vuitanta.

Balsach va ser un apassionat de la indústria tèxtil. Des de la direcció de la fàbrica de teixits del seu pare, Hijos de Pedro Balsach, SA, va crear empreses dedicades essencialment a la filatura d’estam (Balcas, SA; BC, SA; Balcafil, SA), però també –en molt menor grau– a la construcció (Coho, SA) i la numismàtica (Numco, SA), tot contribuint al disseny i l’excel·lència del context industrial sabadellenc de la segona meitat del segle XX.

Com a mecenes i col·leccionista, Balsach, amb l’ajut de la seva esposa Maria Dolors Peig, va apostar sempre per l’art sabadellenc, tot creant una de les col·leccions privades més importants d’art contemporani d’artistes nascuts o vinculats amb la nostra ciutat, des de les darreries del segle XIX fins a la pintura més trencadora dels anys 1970 i 1980; la va anar configurant a partir de l’amistat i l’experiència artística d’historiadors, dissenyadors i pintors d’àmbit sabadellenc, i cal destacar-ne l’obra de l’època abstracta i gestual i per les accions del Grup Gallot, així com per la presència de l’artista polonès Gabriel Morvay.

Un dels principals objectius de l’exposició és reivindicar Balsach com a pintor. Proposa un repàs de les diferents etapes que conformen la seva trajectòria i permet conèixer tota la seva evolució artística. Des del començament, als anys 1950, quan, proper al grup Riutort, destaca per un figurativisme líric de caire expressionista. Passant posteriorment per una etapa d’obscurantisme matèric. Arribant després a l’abstracció gestual, que donarà pas a les accions del Grup Gallot l’any 1960. I finalment la seva darrera etapa, la més genuïna, entre 1959 i 1963, protagonitzada per una pintura abstracta més lírica, basada en franges de colors foscos i terrosos, en la línia del Color Field Painting americana.

Estudiar, recuperar i divulgar la trajectòria de les principals figures i moments de l’art sabadellenc és un dels principals propòsit del Museu d’Art de Sabadell. L’objectiu és anar configurant discursos renovats sobre el nostre patrimoni artístic i consolidar la identitat artística de la nostra ciutat. Amb aquesta exposició i llibre us convidem a endinsar-vos en la figura de Llorenç Balsach Grau, imprescindible per entendre la història de l’art dels anys cinquanta, als anys vuitanta de la nostra ciutat.

L’exposició està acompanyada d’un catàleg, amb textos de Maria-Josep Balsach, Pere Balsach i Joaquim Sala-Sanahuja. També, Josep Balsach ha elaborat un audiovisual sobre l’aspecte de la indústria i el paper de la família Balsach en el context de l’art tèxtil sabadellenc.