PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Acte d’homenatge a les dones que van treballar en la indústria tèxtil, a la plaça que duu el seu nom

Serà aquest diumenge, a les 12 del migdia, a la plaça de les Dones del Tèxtil Acte d’homenatge a les dones que van treballar en la indústria tèxtil, a la plaça que duu el seu nom

Durant l’homenatge es recrearà l’ambient d’una indústria tèxtil, amb teles de colors que decoraran la plaça, i també es podrà sentir el so característic de les màquines de teixir. Hi haurà dos plafons explicatius de la història de les dones del tèxtil i un parlament de la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, com també hi participaran dones que van treballar en la indústria del tèxtil sabadellenca.

A més, els Castellers de Sabadell faran un pilar femení, hi haurà un espectacle de dansa contemporània a càrrec de l’escola de dansa KMY Studio i finalment hi actuarà la Banda de Música de Sabadell.

Aquest homenatge és possible gràcies a un projecte en el qual participen el Gremi de Fabricants de Sabadell, l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell, Comissions Obreres del Vallès Occidental i UGT del Vallès Occidental.

L’acte es fa en el marc del canvi de nom de la plaça, que des dels anys 1970 fins al 25 de maig de 2019 duia el nom de l’alcalde Josep Maria Marcet.

Les dones del tèxtil

La indústria tèxtil ha tingut una presència cabdal a Sabadell des de mitjan segle XVIII fins bona part del segle XX. Tant als primers vapors com més tard a les grans fàbriques electrificades, però també a les quadres i a les cases particulars, milers de ciutadans i ciutadanes hi han treballat. I ho han fet homes, però també milers de dones i molts infants, tot i que el treball infantil i femení no ha sigut tan visible com el masculí.

Són pocs els estudis publicats sobre el treball femení, però ratifiquen que les dones han estat majoritàries en alguns sectors de la indústria tèxtil llanera sabadellenca i que han treballat pràcticament en totes les fases del procés de producció -i molt sovint cobrant menys que no pas els homes.

Les dones del tèxtil treballaven, entre altres, de teixidores, nuadores, cosidores, ordidores, filadores, passadores, modistes, brodadores, planxadores i bugaderes.