PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Govern impulsa, conjuntament amb altres 6 ajuntaments, l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua

Garantir l’accés universal i assequible i permetre la manca de subministrament per motius econòmics o socials, un dels principals objectius...

Aigua BCN 1L’Ajuntament de Sabadell, conjuntament amb el de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés, el Prat del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa , han fet front comú, amb la signatura d’un protocol d’intencions, per creat una xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública de l’aigua.

Aquest anunci s’ha fet en el transcurs d’un acte, que ha tingut lloc aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona, on han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor; l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Els alcaldes i alcaldesses han signat un protocol d’intencions amb el compromís de crear una xarxa i han manifestat el compromís amb una gestió pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l’aigua.

En aquest sentit, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha posat de manifest, durant la presentació, que aquesta associació “és un pas important, ja que ens ha de permetre la col·laboració entre els ajuntaments compromesos amb la gestió pública, perquè és des de l’administració que hem de poder garantir que els serveis públics es gestionin de la forma més equitativa, eficient i justa possible”. D’altra banda, ha volgut deixar de manifest que “avançar cap a la recuperació de la gestió pública dels serveis significa també un exercici de transparència, quant al rendiment de comptes a la ciutadania”.

La creació d’aquesta xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública de l’aigua, estarà articulada com a associació de municipis, però quedarà oberta a ens supramunicipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada.

Gestió pública per garantir la transparència i la rendició de comptes

Aigua BCN 2Aquesta associació es compromet a difondre, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tot els actors interessats en aquest model de gestió. I, per tant, es compromet també a oferir suport a tots els municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

L’aigua és un element indispensable per a la vida, per a la societat i per als ecosistemes. I, com a tal, s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de béns comuns. Des de juliol de 2010 les Nacions Unides reconeixen que l’aigua és un dret humà.

El proveïment i el sanejament d’aigua són serveis bàsics i essencials, per la qual cosa cal garantir en tot moment el seu accés universal i assequible, sense manca de subministrament per motius econòmics o socials. Són serveis que s’han de prestar de forma eficaç, i alhora, els beneficis de l'activitat han de retornar a la societat, per millorar el servei, així com millorar la qualitat de l’aigua retornada al medi ambient. Per aquest motiu, alcaldesses i alcaldes de molts municipis de Catalunya aposten per la gestió pública de l’aigua.

Aigua BCN 3El nou model de gestió pública va lligat a la promoció de noves formes de control social que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva. L’ens públic gestor d’aquests serveis haurà de rendir comptes de les seves activitats i actuacions, tant als poders públics com a la ciutadania.

Per això, Fernàndez ha remarcat també que “a Sabadell hem elaborat un pla d'avaluació on s'analitza tant la qualitat i la gestió, com el compliment dels contractes i la conformitat en el cost de cadascun dels serveis municipals prestats de forma externa; la ciutadania té dret a saber si estem oferint uns serveis de qualitat a un preu just o si està pagant un preu excessiu per la qualitat dels serveis que reben".

En la línia de tenir espais compartits amb la ciutadania per tractar temes de ciutat en relació amb l’aigua, en el cas de Sabadell, tal com ha afirmat el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, “properament s’impulsarà un espai participatiu, obert i transparent on la ciutadania podrà tractar les qüestions vinculades amb la gestió i el servei de l’aigua”.

Imatges: © Ajuntament de Barcelona