PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Itinerari per conèixer l’horta Major, la més antiga del rodal

Aquest diumenge, dins les Jornades Europees de Patrimoni...

 

horta5

Aquest diumenge, dins les Jornades Europees de Patrimoni

El diumenge 8 d’octubre, a les 10 del matí, el Museu d’Història de Sabadell organitza un itinerari gratuït per conèixer l’horta Major, la més antiga del rodal de Sabadell, situada a la dreta del riu Ripoll. Amb el nom de “L’horta Major: una horta d’origen medieval al Ripoll”, s'inscriu dins de les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany es fan sota el lema proposat pel Consell d'Europa de “Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats”. Per seguir-lo cal inscriure-s’hi prèviament al mateix museu.

La finalitat és posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats.

Una horta viva des del segle XIII

A l'horta Major es cultiven avui verdures i hortalisses. Però, segons els documents conservats, hi ha horts en aquest indret des del segle XIII, tot i que podrien ser anteriors. Va ser el principal espai agrari regat de la ciutat i està íntimament lligat a la història de la vila de Sabadell.

El seu entorn ha dibuixat un paisatge singular fruit d’un llarguíssim procés geològic i d’uns quants centenars d’anys d’intervenció humana. Un paisatge que guarda les restes d’un variat i ric patrimoni, que explica episodis essencials de la història de la ciutat.

Passejant per l'horta es podran conèixer els vestigis d'aquesta història ja mil·lenària, és a dir, quins eren els camins que des de la vila portaven al riu i com van donar lloc als carrers actuals. Es podrà conèixer també el recorregut i el sistema de funcionament de la sèquia Monar, que encara permet regar les diferents zones d'horts i que antigament, a més d'irrigar l'horta, portava aigua als molins d'en Torrella, Xic i Fontanet.

Aquests molins, originàriament fariners, més endavant es van convertir en drapers i paperers, fins a passar a moure màquines durant el procés d'industrialització. L’itinerari permetrà veure també edificis de nova planta construïts durant la industrialització, com el Vapor de Ca la Daniela i el Vapor dels Nois Boixons.