PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Estació Sabadell Rambla es convertirà a finals d’any en un espai de formació ferroviària i d’emergències

L’Espai Sabadell Rambla contindrà un tren, una aula i una exposició històrica...

L’Espai Sabadell Rambla contindrà un tren, una aula i una exposició històrica

L’Estació Sabadell Rambla, en desús des del setembre de 2016, es convertirà a finals d’aquest any en l’Espai Sabadell Rambla, un centre de desenvolupament professional i ferroviari. Servirà perquè tant el personal dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) com els cossos vinculats a la gestió de la seguretat i protecció civil posin en pràctica situacions d’emergències ferroviàries. Un espai de formació que estarà també disponible per a rodatges cinematogràfics.

Així ho ha anunciat avui el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el president dels FGC, Enric Ticó, en una visita a l’estació, on actualment s’estan duent a terme els treballs d’adequació.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha afirmat que ”teníem una estació buida, amb tots els problemes de seguretat que això comporta, i ara dedicant-li un ús d’un problema en fem una oportunitat”. I ha afegit que “és una molt bona opció invertir en formació d’un tema clau com és el de la seguretat, ja que té repercussió també en la gestió de riscos i la preparació de professionals del país”.

Obres d’adequació

Actualment els FGC duen a terme unes obres a l’antiga estació, que estaran acabades al final del 2017. Consisteixen a rehabilitar la façana del carrer de la República i a donar-hi una nova imatge. Així, es ressalten les cinc columnes d’estil clàssic i els capitells que les coronen. A l’interior de l’edifici, es construeixen lavabos per al personal i s’habilita una aula formativa oberta al mig de l’andana. El pressupost d’aquests treballs no sobrepassarà els 400 mil euros.

A més, al passadís subterrani que va dels ascensors a la via s’hi instal·larà una exposició permanent sobre la història del ferrocarril al nostre país. Tant l’aula com l’exposició es podran visitar quan no hi hagi formació per als professionals. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Sabadell s’inclourà les visites de grups en el programa municipal Ciutat i Escola.

Un centre d’informació innovador

L’Espai Sabadell Rambla introdueix una visió innovadora de la formació i capacitació de les persones, especialment en les funcions i tasques que requereixen posar la persona en una situació com més semblant millor a la realitat que haurà d’afrontar en la seva pràctica laboral. Amb les noves instal·lacions, es podran fer pràctiques dins d’un túnel i amb els equipaments d’una estació convencional.

D’altra banda, a fi de garantir el màxim realisme dels exercicis pràctics d’evacuació, s’ha estacionat una unitat de tren 111 en desús dins del túnel. La unitat està equipada amb les eines habituals d’evacuació, com ara una escala passera, una màscara de respiració i una cadira per a persones amb mobilitat reduïda. Amb tots aquests equipaments es facilitarà que les matèries teoricopràctiques es puguin impartir sobre instal·lacions reals, augmentant l’eficàcia i el realisme de l’acció formativa.

Una estació amb 90 anys d’història

L’Estació de Sabadell Rambla es va inaugurar el 21 de setembre de 1925 i va estar en funcionament fins al 12 de setembre de 2016, després de 90 anys de funcionament. La línia dels Ferrocarrils de Catalunya havia arribat a Sabadell el 1922, quan es va inaugurar Sabadell Estació. En un primer moment del barri de Gràcia fins al Centre la via havia de ser en superfície, però l’Ajuntament de Sabadell –i especialment Jaume Ninet– van pressionar perquè la línia fos subterrània, cosa que es va aconseguir.

 

 

Presentació del projecte de desenvolupament ferroviari Espai Sabadell Rambla