PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Cerca al directori...

Vapor Buxeda Vell

Vapor Buxeda Vell

Localització i contacte

  • Adreça: c. de Cervantes, 68
  • EL CENTRE
  • 08201, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

Entre 1852 i 1854, uns anys després d'arribar a Sabadell, els germans Miquel i Domènec Buxeda van construir el vapor Buxeda, anomenat després Buxeda Vell. Inicialment es crearen les seccions de carda, filatura i aprest i acabats. Amb posterioritat s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, i després de diversos canvis en l'organització, l'empresa familiar féu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per al lloguer i així recuperar els diners del deute.

La Mercantil Sabadellense va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva. El projecte d'instal·lació fou elaborat per l'enginyer sabadellenc Francesc Izard i Bas, l'any 1906. La màquina proveïa energia a les diferents naus de lloguer, tant a través de l'embarrat com per a la il·luminació.

El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissol La Mercantil Sabadellense, SA i es produeix el tancament del vapor.

La xemeneia d'aquest vapor data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard.

La Sala de màquines del Vapor Buxeda Vell i la part d'una de les naus que s'ha conservat acullen l'exposició: EL VAPOR BUXEDA VELL, DEL VAPOR A L'ELECTRICITAT.

Origen: 1853,1978 i 1905.

Autor: Folguera, Duran, Nunell i Frances Izard

Es pot visitar concertant cita prèvia al telèfon del Museu d'Història: 93 727 85 55 o bé 93 747 81 55.

Font:

Llonch, Montserrat. El vapor Buxeda Vell (Sabadell, Vallès Occidental). Quaderns de Patrimoni VI. Museu d'Història de Sabadell, 2001.

Xemeneies de Sabadell. Un recorregut històric. Museu d'Història de Sabadell, 2010.