PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Es presenta a Sabadell el documental “L’última cinta des de Bòsnia” per reivindicar la cultura de la pau i la no violència

L’activitat forma part del programa de commemoració dels 25 anys de la relació Sabadell-Sarajevo Es presenta a Sabadell el documental “L’última cinta des de Bòsnia” per reivindicar la cultura de la pau i la no violència

A “L’última cinta des de Bòsnia” es mostra el periple de la Sifa Suljic, exiliada a Catalunya arran de la guerra de Bòsnia i que torna al seu país 25 anys després per enterrar les restes del seu germà̀ gran, el darrer membre de la seva família que quedava per identificar dels que van morir a Srebrenica, considerada la massacre més gran a Europa des de la fi de la II Guerra Mundial.

Durant aquest darrer quart de segle, Suljic ha apaivagat la seva ànsia de veritat visionant una cinta de vídeo VHS on la seva família li assegura, tres mesos abans del genocidi, trobar-se bé i tenir ganes de veure-la aviat. Ara, 25 anys després de la Guerra, l'exiliada torna al seu poble acompanyada del seu fill per entendre per què aquell retrobament familiar que esbossava la cinta VHS mai va arribar a produir-se.

Les persones que estiguin interessades en assistir a la projecció del documental, que tindrà lloc el dijous 17 de juny a les 20 hores a l’Estruch, poden reservar la seva entrada en línia. Al finalitzar l’acte es podran fer preguntes al director, Albert Solé, i a la protagonista, Sifa Suljic. El documental està produït per Minimal Films i Clack en coproducció amb La Xarxa.

Sabadell-Sarajevo, 25 anys

El passat novembre de 2020, amb la commemoració dels 25 anys dels Acords de Dayton i del final de la guerra dels Balcans, es va iniciar el programa “25 anys Sabadell-Sarajevo”, amb activitats per reivindicar la cultura de la pau i la no violència arreu del món i alhora recordar la solidaritat i empatia de la ciutadania sabadellenca en el seu compromís amb Sarajevo. La tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha manifestat que

“parlar de Sabadell-Sarajevo és parlar de valors, de memòria i de com l’odi porta a la guerra i les ferides queden obertes molt de temps, fent molt difícil viure en pau. Fa 25 anys Sabadell es va bolcar per ajudar Sarajevo, i creiem que l’efemèride pot ser una bona oportunitat per explicar i transmetre als i les joves de la ciutat què va significar aquest conflicte i la relació amb Sabadell”.

Aquest programa de sensibilització està previst que finalitzi el juny de 2022, quan es commemoraran els 25 anys del viatge institucional a Sarajevo –al juny 1997– en què van participar representants de Sabadell de diferents àmbits institucionals, empresarials, d’entitats o de premsa. Amb aquest viatge es va visibilitzar el compromís entre les dues ciutats.