PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell se suma a les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, que celebren 30 anys, aquest cap de setmana

Permetran fer una visita pel Sabadell del segle XIX, visitar el Vapor Buxeda Vell en llengua de signes catalana, i entrar a la Casa Turull Sabadell se suma a les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, que celebren 30 anys, aquest cap de setmana

Aquest any, les Jornades Europees de Patrimoni al nostre país fan 30 anys. Al llarg d’aquest temps, sota l'impuls de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i els museus municipals, s’ha acostat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori han obert les portes de casa i han donat a conèixer el nostre passat i la nostra identitat cultural.

Itinerari pel Sabadell del segle XIX i visita al Vapor Buxeda Vell

Per a l’itinerari pel Sabadell del segle XIX que proposa el MAS, que comptarà amb un intèrpret de llengua de signes catalana, cal inscripció prèvia al telèfon 937278555.

L’itinerari vol donar a conèixer els trets principals del procés d’industrialització i acostar el públic a l’època en què Sabadell va passar de vila a ciutat: el segle XIX, un moment decisiu en què es van implantar els primers vapors, va arribar el ferrocarril i la ciutat va créixer en extensió i en població. Amb l’arribada de les primeres màquines de vapor a Sabadell, van començar a proliferar les fàbriques i la ciutat va experimentar una arribada contínua de gent que abandonava el camp per treballar a la indústria tèxtil, convertint Sabadell en la ciutat llanera més important de l’Estat espanyol, coneguda popularment com la “Manchester catalana”.

El recorregut acabarà al Vapor Buxeda Vell, testimoni excepcional de l’evolució de la indústria tèxtil de la ciutat. La seva sala de màquines és un espai museístic que guarda una joia de l’evolució tecnològica energètica única al país: la màquina de vapor semifixa Wolf (1908), ara completament restaurada. A més, al vapor Buxeda Vell és on per primera vegada es va introduir l’electricitat a la ciutat, l’any 1879.

Visita guiada i taller sobre la impremta Sallent, al Museu d’Art

Pel que fa a les activitats al MAS, el dissabte 9 d'octubre, a les 6 de la tarda, proposa Museu d'Art de Sabadell. Una institució amb història. Una visita guiada per entendre què és un museu, quines funcions té i com s'hi treballa. Es visitaran els diferents espais i departaments de l’equipament, especialment els que resten tancats al públic, com ara els magatzems, on es veu com es guarden les obres, quines condicions ambientals i físiques es requereixen per a una correcta conservació i com es documenten.

I el diumenge 10, a les 12 del migdia, Fem d’impressors. Es tracta d’un taller com a activitat paral·lela de l’exposició “La impremta Sallent, de Sabadell. Dietari imprès d’una ciutat”. És una breu visita a l'exposició temporal i després fem d’impressor tot creant el nostre disseny o dibuix i el gravem tal com es feia abans, amb ajuda d'un tòrcul.