PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Els ciutadans i ciutadanes valoren positivament la seguretat a la ciutat

Els ciutadans i ciutadanes valoren positivament la seguretat a la ciutat

L’estudi ha consistit en 400 entrevistes telefòniques a ciutadans i ciutadanes (208 dones i 192 homes) de més de 16 anys (amb una mitjana d’edat de 50,4 anys), efectuades entre el 13 i el 27 de gener.

Les persones enquestades han hagut de respondre a preguntes relacionades amb cinc àmbits: victimització espontània (record espontani d’haver estat víctima d’algun delicte); prevalença delictiva (ja no és el record espontani, sinó induït per mitjà d’una sèrie de preguntes); percepció de la (in)seguretat; percepció del nivell de seguretat viària; i, finalment, valoracions de la Policia Municipal.

Pel que fa a la percepció del nivell de seguretat, no s’adverteixen diferències substancials en la valoració segmentada per franges d’edat o per districte de residència, on els districtes 1 (6,86), 2 (7,04), 4 (7,07) 6 (6,92) i 7 (6,75) atorguen les notes més altes i el 3 i el 5 les més baixes (6,35 i 6,21 respectivament). Les dones valoren sensiblement més alta la seguretat que no pas els homes.

En termes generals, les persones consultades consideren que el nivell de seguretat que perceben no ha variat en el darrer any i, a més, creuen que millorarà (17,75%) o es mantindrà igual (62,5%). Un 14,25% creu que empitjorarà.

Victimització espontània i induïda

En el marc de la percepció de seguretat, un 4,25% de la població preguntada ha recordat haver estat víctima d’algun delicte, amb un 78,95% contra la propietat i un 21,05 contra la integritat física. Per contra, quan es feia un record induït posterior, amb una sèrie de preguntes específiques, l’índex pujava al 31,64%, un percentatge similar als recollits en altres estudis similars a Catalunya, amb delictes sobretot relacionats amb estafes i amb la propietat, especialment amb els vehicles. D’altra banda, l’índex de denúncies admès pels participants a l’estudi ha estat del 20,87%.

Seguretat viària

Pel que fa a la percepció de la seguretat viària, un 42,25% considera que la seguretat viària no ha variat i un 32% considera que millorarà.

Notable per Policia Municipal i Mossos

L’enquesta ha dedicat un apartat per conèixer la impressió de la població sobre els cossos de seguretat, els quals aproven amb notable, tant els Mossos d’Esquadra (7,4) com la Policia Municipal (7,12). Destaca el fet que el 86,5% dels participants aproven els servei que proporcionen aquest cossos.

En línies generals es considera que és suficient la vigilància als barris (50,7 %), davant un 42,72 que considera que és insuficient.

Pel tipus de relació amb el cos local, quan era a instància ciutadana, es valora amb més nota els serveis d’informació rebuda i d’accidents, davant del servei de queixes i de denúncies. Quan el contacte amb el cos va ser a requeriment policial, destaca l’alta valoració obtinguda pels controls de trànsit.