PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell s’obre al Ripoll com a motor industrial, econòmic, cultural, esportiu i social

L’estratègia d’actuació s’ha perfilat després d’entrevistar més de 40 persones de diferents àmbits i s'acabarà de definir comptant amb el conjunt d'agents i entitats de la ciutat Sabadell s’obre al Ripoll com a motor industrial, econòmic, cultural, esportiu i social

Estructurada en 4 àmbits d’acció -- Natura; Accessibilitat; Producció-Coneixement; i Esport-Cultura-Patrimoni, l’Estratègia constitueix un punt de partida. A partir d’ara, s’anirà presentant als diferents agents econòmics, socials i polítics de la ciutat per recollir propostes que puguin complementar el projecte. I és que, per davant de tot, la recuperació del riu Ripoll es concep com un projecte transversal, on tant en el seu plantejament com en la seva execució, és imprescindible establir aliances per aprofitar les potencialitats.

Tal com explica l’alcaldessa, Marta Farrés,

“a partir de l’estudi que hem fet ja tenim una primera proposta, un punt de partida que anirem completant entre tots i totes per tal de veure com obrim el riu a la ciutat i garantim que hi passin coses”.

En aquesta línia, Farrés ha afegit que

“aquest és un projecte cabdal per a la gran transformació que Sabadell ja ha començat i ha de fer els propers anys. Per això el situem en primera línia de l’agenda política i ja estem treballant per fer possible que la producció, la innovació, el progrés econòmic i la creació d’ocupació siguin protagonistes a tot l’àmbit fluvial al costat de la natura, el patrimoni, els usos esportius, culturals i de lleure i aconseguir així que el riu sigui veritablement de la ciutat”.

Tot i que el disseny global del projecte continua obert a les aportacions que es puguin fer, ja s’ha començat a fer passos per fer possibles les transformacions que consolidin el riu com a nou espai de centralitat, d’activitat industrial i del coneixement. És per això que s’han plantejat alguns canvis en el planejament urbanístic que permetran el desenvolupament en aquest àmbit.

Producció i Coneixement

Dins aquest àmbit, es vol dotar l’àmbit fluvial de les millors condicions per poder desenvolupar-hi projectes vinculats al Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut o al Hub Aeronàutic de l’Aeroport, com també d’altres activitats industrials lligades a la innovació o a l’economia verda.

Per això, i pel que fa a l’entorn del riu, actualment s’està redactant el projecte de modificació del Pla General, Així mateix, en relació al balcó del Ripoll es redactaran Plans de Millora Urbana que permetin desenvolupar diferents zones del riu i avançar en l’ampliació del projecte cap al sud. La previsió és aprovar tant la modificació del Pla General com els primers plans de millora urbana al llarg d’aquest any 2022.

Tot plegat afavorirà el desplegament d’iniciatives industrials i nous projectes al riu, amb la perspectiva també de dotar tot l’àmbit de sistemes i instal·lacions modernes i competitives.

Natura, Accessibilitat i Next Generation

La proposta per restaurar l’ecosistema i la biodiversitat al riu inclou actuar en la vegetació, amb la retirada d’espècies invasores i el foment de la flora autòctona. Una altra de les línies de treball estaria vinculada amb el cicle de l’aigua i en la millora de la biodiversificació de la fauna. L’estratègia contempla la intervenció a diferents espais de l’àmbit fluvial, millorant els espais existent i creant nous punt de trobada i lleure.

Paral·lelament a la recuperació de l’ecosistema i dels espais naturals, es vol donar un empenta definitiu a la millora de l’accessibilitat a l’àmbit fluvial. És per això que es treballarà en l’accés a la Pista Coberta i l’actualització de la B-140 com també en la reordenació del trànsit a la ronda de Santa Maria-Calders-Can Rimbles.

L’accessibilitat comprendria la millora de camins i itineraris, tot restaurant la connectivitat natural de tota la infraestructura verda, afavorint la seguretat i prioritzant el pas de vianants i bicicletes, per a les quals es crearan nous carrils bici que connectin la ciutat amb el riu i es regularà i millorarà l’estacionament de vehicles. Els projectes inclouen, així mateix, la rehabilitació de les passarel·les sobre el riu i l’arranjament dels espais d’estada propers als camins i accessos.

Bona part de les actuacions previstes en matèria de Natura i Accessibilitat són precisament les que conformen els primers projectes que l’Ajuntament ja ha presentat als Next Generation i que sumarien una inversió global d’uns 4 milions d’euros.

Esport, Cultura i Patrimoni

Per viure de cara al riu, hem de fer que hi passin coses, per això es vol contribuir a posar en valor i fomentar els usos recreatius, esportius i culturals, tot cercant alhora estratègies per potenciar la rehabilitació del patrimoni i avançant en definitiva en l’obertura del riu als ciutadans i ciutadanes.

En definitiva, el ripoll vol ser un ecosistema novedós, fluid i dinàmic que millorarà la qualitat de vida dels sabdellencs i sabadellenques i generarà oportunitats per  a la ciutat. Un espai polivalent, innovador i de referència a la regió metropolitana.