PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Alumnat de l’Institut Ca N’Oriac participa en un projecte per aprofundir en el coneixement del mosquit tigre

Alumnat de l’Institut Ca N’Oriac participa en un projecte per aprofundir en el coneixement del mosquit tigre

L’observació de larves, als embornals propers al centre educatiu, i la catalogació de nius d’orenetes han estat algunes de les activitats que han fet. Així mateix, per completar la formació, han pogut visitar l’exposició, cedida per la Diputació de Barcelona “El mosquit tigre, un veí que ens incomoda”. Amb tots aquests coneixements, han elaborat un conte il·lustrat, pensat per alumnat de primària, i altres activitats de difusió, adreçades a la comunitat, de l’aprenentatge rebut.

Al llarg del projecte, els nois i noies han realitzat un total de 10 hores d’aprenentatge de caire teòric que els ha permès aprofundir en com els ocells contribueixen a que les ciutats siguin entorns més saludables i entrar en contacte amb el “projecte orenetes” de l’ADENC. Tanmateix han aprofundit en com els mosquits poden ser transmissors de malalties.

Consells per evitar la proliferació del mosquit tigre

L’arribada del bon temps i l’increment de la temperatura formen unes condicions ideals per a l’augment de la població de mosquit tigre. És per això que l’Ajuntament de Sabadell demana la col·laboració ciutadana amb una sèrie de recomanacions relacionades amb el control d’aquest insecte, un potencial transmissor de malalties com el dengue, la chikungunya o el zika de les que s’han donat casos a l’estat espanyol.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada a l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Els seus ous i les larves viuen en petites acumulacions d'aigua estancada en àrees exteriors properes a la presència humana.

Aquestes són les mesures per evitar-ne la proliferació tant dels mosquits tigre com d’altres mosquits del gènere Aedes:

  • La més eficaç és buidar o netejar els espais on es produeixen petites acumulacions d’aigua –gerros exteriors, cendrers, platets de sota els testos zones de desguàs, etc.–, on aquesta espècie creix i es reprodueix.
  • Tapar amb mosquitera o un altre sistema els bidons d’aigua de pluja per de regar
  • Vigilar i netejar de restes de fulles les zones de drenatge o canals de desguàs
  • Evitar forats i depressions a terra o als troncs dels arbres, que puguin acumular aigua, omplint-los de sorra.
  • Renovar l’aigua de les arquetes dels embornals de fonts dos cops per setmana
  • Els peixos a les basses i fonts ornamentals són bons depredadors de larves i ous. També ho són les aranyes a les reixes dels embornals i les sargantanes i granotes en altres indrets.

Malalties, mosquit tigre i ciència ciutadana

El mosquit tigre i altres espècies del gènere Aedes poden transmetre diverses malalties com ara el dengue, la chikungunya o el zika. Aquestes malalties són causades per virus i poden produir febre i dolors articulars i musculars, entre altres símptomes, i en algunes ocasions poden requerir d’hospitalització. En el cas del zika en una dona embarassada hi poden haver malformacions greus al fetus.  

El virus es pot transmetre quan un mosquit del gènere Aedes pica a una persona infectada i després torna a picar a una altra persona sana. Precisament l’any 2018, a Catalunya, es va detectar el primer cas autòcton de dengue (i el vuitè de l’estat espanyol).

Per altra banda es convida a participar en la plataforma ciutadana Mosquito Alert, una eina de ciència ciutadana que té com a missió generar informació i coneixement vàlid sobre aquests insectes. Al mateix temps, aquesta plataforma, afavoreix la detecció i el control tan del mosquit tigre com d’altres mosquits que poden actuar com a vectors de malalties. A través de l’app gratuïta Mosquito Alert qualsevol persona pot enviar les observacions de mosquits del gènere Aedes urbans o dels seus llocs de cria i afegir-hi una foto perquè els experts o altres persones verifiquin la troballa.

Més informació a: www.mosquitoalert.com