PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Ple aborda la construcció i explotació del nou pàrquing del Passeig de la Plaça Major

Es suprimirà el contracte amb l’empresa SABA per convocar una nova licitació del servei que gestionarà la connexió d’aquest espai amb l’actual pàrquing de la plaça del Doctor Robert El Ple aborda la construcció i explotació del nou pàrquing del Passeig de la Plaça Major

En concret, es preveu connectar l’actual pàrquing que gestiona SABA amb l’aparcament que es construirà a sota de l’estació i que disposarà de 490 noves places. Per fer possible la connexió s’ha de suprimir el servei i licitar-li de nou.

L’objectiu d’aquesta actuació és incrementar l'actual oferta d'aparcaments de rotació al centre de la ciutat per tal de potenciar l'accessibilitat al comerç d’aquesta zona. D’aquesta manera, també es reduiran les places en superfície dels carrers del centre, amb la finalitat d’ampliar l'àrea destinada als vianants.

Tal com explica la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, l’aprovació d’aquest punt suposarà el primer pas en la tramitació cap a la construcció i posada en funcionament de l’aparcament de la plaça Major.

“La unificació dels dos aparcaments soterranis ens permetrà eliminar els accessos dels carrers del Sol i del Pedregar, itineraris que actualment generen incomoditat i inseguretat als vianants. El nou aparcament tindrà accessos al carrer Salut i el passeig de Manresa”, afirma Molina.

Dotar el centre de més places d’aparcament soterrat també afavorirà que hi hagi nous accessos des del nord de l'àmbit del centre (carrer de la Salut). I, en conseqüència, la intervenció permetrà allunyar els fluxos de mobilitat del nucli central i pacificar el trànsit al voltant del Passeig, la Plaça Major i els carrers adjacents. També es facilitarà l'accés des dels sectors situats al nord i a l'est de la ciutat.

La connexió dels dos pàrquings garantirà una major seguretat per als vianants i disminuirà l'impacte en superfície dels punts d'accés a la instal·lació en subsol del nou aparcament resultant. Això serà així perquè es suprimirà la sortida actual de l'aparcament de la plaça del Doctor Robert, alliberant el carrer del Sol del flux actual de vehicles i revertint la perillositat de l'actual sortida.

Cal assenyalar que aquesta actuació donarà una resposta adequada a les necessitats resultants de la transformació i protecció del centre històric de Sabadell com a un àmbit cívic, d'activitat comercial i de pacificació del trànsit.

La gestió i explotació del pàrquing de la plaça del Doctor Robert es va adjudicar l’any 1988 a l’empresa SABA mitjançant una concessió de trenta anys. El contracte es va ampliar en 8 anys i 99 dies més (fins al 15-02-2029) a conseqüència de la modificació tècnica i contractual que es va dur a terme per establir un nou sistema de tarifació en el règim de rotació basat en tarifes horàries que es percebien en fraccions de 5 minuts i que va aprovar el Ple municipal el 27 de juliol de 2005.

El 24 de desembre de 2019 el Ple municipal es va aprovar l'operació d'adquisició a FGC de l'obra inacabada de l'aparcament de l'estació del passeig de la plaça Major amb la voluntat de connectar aquest espai amb l'esmentat aparcament municipal de la plaça del Dr. Robert i poder disminuir l'impacte en superfície dels punts d'accés a la instal·lació en subsol del nou aparcament resultant.

La supressió de forma anticipada de la concessió implica tramitar l'expedient que permetrà a l’empresa presentar les al·legacions que consideri adient tant sobre la resolució del contracte (que és previst que sigui efectiva el 30-06-2023) com amb la indemnització que s'ha fixat (1.100.000,00 euros) per compensar els danys i perjudicis que li pugui causar aquesta, d'acord amb els conceptes indemnitzables que legalment s'estableix.