PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Oficina Centralitzada d’Expedients Sancionadors (OCES) ha finalitzat 71 expedients relacionats amb el benestar animal

Un 66% dels casos estan vinculats amb la tinença de gossos de raça potencialment perillosos L’Oficina Centralitzada d’Expedients Sancionadors (OCES) ha finalitzat 71 expedients relacionats amb el benestar animal

La majoria dels casos (66%) estan relacionats amb la tinença de gossos de raça potencialment perillosos. Amb l’objectiu d’evitar accidents i agressions a persones o altres animals, la normativa estableix que aquests gossos han d’anar lligats i portar morrió, i han de ser conduïts per persones majors d’edat, a més de disposar de la llicència municipal. Les persones que incompleixen aquestes mesures són sancionades econòmicament amb multes relativament elevades.

D’altra banda, un 27% dels expedients són incoats per maltractament animal i abandonament. En aquests casos, l’Ajuntament intervé perquè l’animal domèstic no rep l’alimentació o atenció veterinària adequada, les instal·lacions on es troba són inadequades des d’un punt de vista d’higiene, salubritat i/o condicionament del lloc. Així, trobem sancions per animals que es passen tot el dia al balcó o a la terrassa, sense accés lliure a l’interior, animals mal alimentats o sense atenció veterinària, o condicions higièniques insalubres que afecten l’animal i també el veïnat. S’actua en tots els casos contrastats de maltractament o d’abandonament d’un animal, ja sigui per omissió o negligència.

Per últim, un 7% d’aquests expedients han sancionat a persones que no han recollit defecacions dels animals o els han deixat deslligats en espais no autoritzats, com parcs infantils. Cal destacar que per poder dur a tota sanció administrativa es necessita una acta policial prèvia, i en aquests casos és complicat detectar situacions d’incivisme, ja que no es produeixen quan hi ha presència policial i la majoria de persones recullen les defecacions quan la policia els adverteix.

En els propers mesos està previst iniciar expedients sancionadors a les persones que portin els gossos deslligats fora de les zones permeses i que no netegin les miccions dels gossos.

Accions de sensibilització

Els expedients sancionadors acostumen a anar precedits i acompanyats d’accions informatives i de sensibilització, ja siguin cartes als propietaris informant de les seves obligacions i responsabilitats, o actuacions de sensibilització a l’espai públic per part de les agents cíviques de benestar animal, que expliquen a totes les persones amb gossos les obligacions de dur-los lligats, recollir defecacions i netejar miccions. L’objectiu és reduir al màxim els casos d’incivisme de persones propietàries d’animals per una millor convivència de tota la ciutadania, tant a l’espai públic com als nostres habitatges.