PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

A punt la nova promoció de pisos de lloguer assequible que VIMUSA ha construït a la ctra. de Barcelona

L’edifici, amb 21 habitatges, és la primera promoció que s’ha aixecat després de més d’una dècada sense fer habitatge municipal a la ciutat A punt la nova promoció de pisos de lloguer assequible que VIMUSA ha construït a la ctra. de Barcelona

El regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés, s’ha mostrat molt satisfet perquè

“és la primera promoció començada i acabada en aquest mandat”. I ha subratllat que es tracta “d’una promoció referent perquè és el primer edifici plurifamiliar que es construeix en fusta a la ciutat, i això suposa un element d’innovació i singularitat”.

A més, el regidor ha destacat que

“la voluntat és construir 528 habitatges municipals de lloguer assequible arreu de la ciutat amb un conjunt de 8 promocions i una inversió de 104 milions d’euros”.

La promoció tindrà qualificació nZEB (nearly zero energy building), amb sistemes i mecanismes sostenibles per a aconseguir un consum d’energia gairebé nul.

Amb superfícies útils aproximades d’entre 47,73 m2 i 78,54 m2, els pisos tenen entre 1 i 3 habitacions i el preu dels lloguers oscil·larà entre els 316,45 i els 520,72 euros al mes. A banda, les places d’aparcament per a cotxe costaran uns 50 euros mensuals. L’edifici té 6 plantes d’alçada i 2 soterranis, amb pàrquing amb capacitat per a 24 cotxes, 8 motos i aparcament de bicicletes. També disposa de terrassa comunitària, 6 trasters i un espai comercial de 157,52 m2 útils.

La nova promoció compta amb una subvenció per part de la Generalitat de 630.000 euros, atorgats a VIMUSA per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En aquest sentit l’Agència ha atorgat també 960.000 euros per l’edifici de promoció municipal que s’està construint a Francesc Layret. En total doncs, l’aportació serà de gairebé 1,6 M€.

Un edifici sostenible

El fet que la promoció de la ctra. de Barcelona prioritzi la utilització de fusta garanteix una construcció amb baix impacte ambiental, ja que és lleugera, reciclable i facilita l’eliminació de residus. És un material amb bona relació resistència/pes. A més, com té una conductivitat tèrmica baixa, actua com a sistema aïllant.

Tots els habitatges de l’immoble tenen sistemes energètics d’alta eficiència, ventilació transversal i tractament de les aigües grises, d’acord amb l’ordenança municipal d’estalvi d’aigua. Hi ha terrasses a tots els pisos i assolellament directe, tot i que també s’hi han ubicat elements de protecció solar. Les finestres són de PVC i els vidres tenen la màxima categoria d’aïllament tèrmic. La coberta disposa de plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció de subministrament elèctric. 

Precisament en relació amb totes aquestes mesures, la promoció va ser reconeguda fa pocs mesos amb un dels guardons atorgats per l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya en la primera edició dels seus premis anuals. Concretament, l’edifici va ser distingit amb el Premi a la Sostenibilitat com a reconeixement a la importància dels valors mediambientals tant al plantejament com en els materials i mecanismes de construcció. Amb el guardó, es va valorar especialment com la promoció havia abordat el repte de la sostenibilitat en l’edificació a través de la disposició dels habitatges (amb orientació sud-nord per controlar els guanys tèrmics del sol), l’estructura de l’edifici sobre rasant executada amb plafons de fusta laminada i el seu posicionament d’eficiència energètica, entre altres aspectes.

8 promocions

Mentrestant, està ja molt avançat l’edifici que VIMUSA està construint al carrer de Francesc Layret –la previsió és que les obres acabin al llarg del segon trimestre de 2023– i que compta amb 32 pisos de lloguer. Serà la segona de les 8 promocions previstes per l’Ajuntament, que es traduiran en més de 500 nous habitatges de lloguer social a la ciutat.

Impuls a l’habitatge social 

La construcció de nous pisos és una de les línies de treball que l’Ajuntament està impulsant per facilitar l’accés a l’habitatge al conjunt de la ciutadana. D’altra banda, en els darrers tres anys i mig s’han destinat 9 milions d’euros a adquirir per tanteig i retracte o rehabilitar més d’un centenar de pisos per tal d’anar incorporant-los al parc de lloguer social.

Així mateix, i en el marc de la tasca que s’està portant a terme des de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, presidida per l’alcaldessa de Sabadell, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya i l’Arc Metropolità van signar al setembre un protocol per impulsar conjuntament la construcció de més habitatge de lloguer social o assequible als municipis de l’Arc.