PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Alumnes de secundària visiten Espais de Memòria en el marc del Pla de Memòria Democràtica

Alumnes de secundària visiten Espais de Memòria en el marc del Pla de Memòria Democràtica

Entre els seus objectius es troba poder oferir al professorat recursos, eines i accions formatives en la seva tasca a les aules, compartir experiències, crear sinèrgies i realitzar accions conjuntes. En aquest sentit, s’està projectant una trobada cap a final del curs acadèmic, on l’alumnat dels centres pugui presentar el treball fet a l’aula per diversos mitjans d’expressió: vídeos, expressions artístiques i musicals...

La Taula de Professorat també serveix per fer difusió i ús, per part dels centres d’ensenyament, de les activitats formatives d’interès i la participació en el disseny de noves activitats que responguin als seus interessos didàctics i pedagògics, així com fer que aquesta taula sigui un espai per compartir els recursos existents i les iniciatives sorgides des dels propis centres.

Al llarg de 2022 des de l’Ajuntament es va donar suport a diversos instituts per organitzar viatges a espais de memòria fora de la nostra ciutat. L’Institut Jonqueres va poder assistir a la Trobada de Joves de la Xarxa de Prevenció del Feixisme “Mai Més” promoguda per l’Amical de Mauthausen. Ja fa anys que l’Institut Jonqueres forma part d’aquesta xarxa i que assisteix a aquestes trobades, on els alumnes comparteixen el treball, a través de vídeos, actuacions artístiques o exposicions, el treball que han fet a l’aula.

L’Institut Ribot i Serra va realitzar dues sortides per conèixer espais que conserven vestigis destacats de la Guerra Civil: el Poble Vell de Belchite i Corbera d’Ebre, amb les seves ruïnes conservades com a testimoni de les batalles que allà es van dur a terme, i les trinxeres del bosc de Sant Miquel d’Abrera.

Per la seva part, l’Institut Sabadell va organitzar una sortida a diferents espais emblemàtics relacionats amb l’exili. La Maternitat d’Elna, les platges d’Argelers i la tomba d’Antonio Machado a Colliure.

Tant els referents educatius dels centres com les entitats memorialistes, destaquen la importància de visitar els espais on es van produir els fets com a part fonamental de la transmissió de la memòria, ja que es produeix una connexió emocional més directa per posar en valor els drets humans, la cultura de pau i els valors democràtics, així com la visibilització dels horrors del feixisme.

Espais de Memòria

Els Espais de Memòria són emplaçaments amb valor històric gràcies ja que representen el testimoni del passat. En un context social on cada cop hi ha més interès per recuperar la memòria històrica, en lluitar contra l’oblit o la memòria selectiva imposat per dècades de dictadures, aquests espais han guanyat protagonisme els darrers anys i cada cop susciten més interès per al públic en general, més enllà de l’àmbit acadèmic.

Com a part del Pla de Memòria Democràtica 2022-2026, Sabadell treballa en l’adequació, senyalització i museïtzació dels considerats espais de memòria de la ciutat: l’any passat es va senyalitzar l’Escola del Bosc de Can Rull i la placa del carrer Francesc Macià, mentre que aquest any es projecta la senyalització del Círcol Republicà Federal i l’antiga comissaria de Policia de la Rambla, a més de l’adequació de les Coves de Sant Oleguer.

També s’ofereixen visites guiades i tallers per a centres educatius a espais de memòria com l’arsenal i el polvorí de l’aeroport, o itineraris guiats per les stolpersteine, les llambordes col·locades en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis.