PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Museu d’Art convida el públic familiar a un joc de pistes per conèixer la casa Turull

Serà aquest diumenge, 5 de març, a les 12 del migdia El Museu d’Art convida el públic familiar a un joc de pistes per conèixer la casa Turull

La casa fàbrica Turull

L’origen de la casa fàbrica Turull es remunta a les cases taller del segle XVIII i uneix en una mateixa estructura els espais per treballar i per viure-hi. La seva construcció es va iniciar el 1812, per iniciativa de Pau Turull Font, i es va acabar el 1819. És un dels pocs exemples d’aquest tipus d’edifici que s’ha conservat a Sabadell i manté la seva estructura original, tot i que amb els anys s’ha destinat a altres usos. Des del 1964, és la seu del MAS.

Durant el segle XIX, en Pau Turull i després el seu fill Pere van anar comprant diferents solars als carrers de les Comèdies i de la Creueta. L’any 1865, Pere Turull, que havia heretat la casa pairal, va decidir ampliar l’habitatge familiar afegint un segon pis i modificant la façana exterior, que va adoptar l’aspecte actual. L’obra es va encarregar a l’arquitecte Josep Lacueva, també autor del casal veí, situat al carrer del Doctor Puig 18. El sistema constructiu és el típic de principis del segle XIX, amb murs de càrrega, amb sostres de revoltons i amb bigues i encavallades de fusta. La façana, molt austera, contrasta amb l’esplendor de portes endins.

Després de la Guerra Civil, la casa va estar tancada fins que el 1962 l'Ajuntament va restaurar-la per convertir-la en casa museu i allotjar el MAS.

Consulta aquí més informació sobre la Família Turull i la Casa fàbrica.