PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Ple debat la llum verda al carnet d’autobús gratuït per acompanyants d’alumnes inclosos en el programa de desplaçament obligatori de centre

És una mesura contra la segregació escolar en el marc del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu El Ple debat la llum verda al carnet d’autobús gratuït per acompanyants d’alumnes inclosos en el programa de desplaçament obligatori de centre

Aquest carnet es proporcionarà a algunes famílies per poder accedir a l’escola amb transport públic urbà gratuïtament, quan la Comissió de Garanties d’Admissió i la Oficina Municipal d’Escolarització considerin necessari escolaritzar l’infant fora de la seva zona educativa. No es tracta, per tant, d’un benefici al qual pugui accedir tothom, ni que s’hagi de demanar, sinó que s’atorga quan la Comissió ho considera adient en els esmentats casos d’escolarització fora de zona.

Aquests carnets de mobilitat gratuïta es començaran a tramitar tan bon punt s’aprovi la mesura al Ple.

El carnet d’acompanyament té les següents característiques:

  • S’identificarà l’alumne a acompanyar, inclòs en el programa de desplaçament obligatori de centre educatiu, i podrà ser utilitzat per una persona acompanyant.
  • Només es podrà fer servir la targeta per l’acompanyament de l’alumne, i en solitari en el desplaçament per la recollida escolar o en el retorn al domicili.
  • Serà d’utilització exclusiva en dies lectius durant el curs escolar.
  • L’horari d’ús serà de dilluns a divendres de 7:00 a 20:00h, considerant l’horari lectiu, així com permanències o activitats extraescolars.
  • Tindrà vigència durant tota l’escolaritat (amb actualització cada any d’acord amb l’alta al centre).

Lluita contra la segregació escolar

L’Ajuntament de Sabadell s’ha marcat de forma prioritària per aquest curs intensificar les mesures contra la segregació escolar, per tal d’assolir l’objectiu que ja es preveu al Pla per a l’Equitat i Èxit Educatiu (2017-27) de cohesió social i distribució equilibrada de l’alumnat. L’objectiu és vetllar perquè els centres escolars d’una mateixa zona tinguin una composició social similar entre ells i equivalent a la del territori on s’ubiquen i, així, aconseguir que l’escola reflecteixi la barreja social present al territori.

És amb aquest objectiu que ja el curs passat es va constituir la Comissió de Segregació Escolar -grup dependent del Consell Escolar Municipal de Sabadell- per debatre, analitzar i reflexionar sobre la situació actual de la segregació dels centres educatius en el conjunt de la ciutat. En definitiva es persegueix equilibrar la complexitat dels centres educatius, intentant evitar centres amb nivells elevats d’exclusió o marginació, poc atractius de tria per les famílies per l’excessiva complexitat que presenten.

Una de les mesures que s’implementaran, és la posada en marxa d’aquest carnet gratuït de mobilitat educativa equilibrada, ja que per assolir els objectius per combatre la segregació es fa necessari desplaçar l’alumnat a una distància del domicili familiar superior a la que la normativa recomana en cada etapa educativa

El transport públic urbà, en aquest context, esdevé una eina de cohesió i garantia d’assistència educativa i en conseqüència de millora del desenvolupament formatiu dels alumnes.