PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Ple debatrà l’aprovació del nou Pla municipal d’accessibilitat

És un instrument que identifica les barreres arquitectòniques i sensorials a la ciutat i en proposa solucions El Ple debatrà l’aprovació del nou Pla municipal d’accessibilitat

El nou pla, que ha tingut en compte el pla anterior redactat l’any 2008 i també el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell, aprovat inicialment el passat 8 de novembre de 2022, analitza de manera exhaustiva la ciutat en matèria d’accessibilitat. Concretament, s’ha treballat en 327 trams de carrer amb 34 km de longitud com a zona d’estudi detallat, i un total de 2.769 trams de carrer que sumen 278 km de longitud com a zona d’estudi general.

El document analitza paràmetres de tipologia de carrers, pendents longitudinals, amplades de vorera, amplades lliures de pas, tipologies de passos de vianants, i mobiliari i elements urbans. En base a l’anterior, s’estableixen diferents propostes d’intervenció per a la supressió de barreres arquitectòniques i sensorials en els diferents àmbits analitzats (via pública i transports). Tot acompanyat amb una proposta orientativa de fases d’intervenció i recursos necessaris per tal d’assolir que el municipi sigui plenament accessible, d’una manera racional i panificada.

La disposició addicional primera de la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat, que va derogar l’anterior 20/1991, disposa que les administracions públiques han de revisar els plans d’accessibilitat vigents per adequar els seus continguts a les disposicions de la nova llei. És per això que l’Ajuntament de Sabadell va sol·licitar a la Diputació de Barcelona el recurs tècnic per l’actualització del Pla d’Accessibilitat de Sabadell, que també ha comptat amb la col·laboració de diversos agents, entitats i col·lectius de persones amb discapacitat. L’actualització es farà cada cinc anys.

Actuacions per millorar l’accessibilitat a Sabadell

Més enllà de l’aprovació d’aquest Pla, l’actuació municipal incorpora els criteris d’accessibilitat de manera estructural en els àmbits d’obra pública i de millora i manteniment de voreres.

Pel que fa a l’obra pública, el conjunt d’obres de nova urbanització, com no pot ser d’una altra manera, incorporen criteris i elements d’execució que comporten el compliment estricte de la normativa d’accessibilitat. En aquest sentit, s’estan executant actuacions que tenen específicament per objecte la millora de l’accessibilitat a diferents sectors de la ciutat: la construcció d’una nova rampa a la plaça de Xavier Sanahuja, al Poblenou, o la instal·lació de noves rampes a Cifuentes (carrers de Palestrina i Beethoven). Pròximament, també se sumaran altres actuacions al barri de Can Rull per millorar la connexió entre els dos nivells que conformen la plaça de Ròmul i l’enllaç entre els carrers de Bécquer i de Plaute.

A banda de l’anterior, diferents projectes executats o actualment en marxa també comporten millores substancials en termes d’accessibilitat als carrers de la Indústria, Goya i Concha Espina, a l’entorn de l’Escola Pau Casals o a la plaça de la Fuensanta, entre d’altres.

Pel que fa al manteniment de voreres, el milió d’euros i el miler d’ordres de treball que s’executen anualment al conjunt de la ciutat, suposen un recurs vital per a la millora de les condicions dels espais públics de la ciutat.