PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Museu d’Història inaugura dues exposicions en el marc del Dia Internacional de les Dones

La inauguració de “Vestits de dona, modistes de Sabadell” i “L’Escola del Bosc a Can Rull” serà el 10 de març a les 18.30 h El Museu d’Història inaugura dues exposicions en el marc del Dia Internacional de les Dones

L’acte de la inauguració comptarà amb l’assistència del regidor de Cultura, Carles de la Rosa; la Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Aurèlia Cabot Mota; i dels respectius comissari i comissàries de les dues mostres, Genís Ribe, Roser Enrich i Maria Garcia, de l’equip tècnic del MHS.

Vestits de dona, modistes de Sabadell

Per a la commemoració del 8M, el MHS vol retre homenatge a les modistes de Sabadell amb una exposició que mostrarà objectes, peces de vestir i altres testimonis d’algunes de les modistes de la ciutat. “Vestits de dona, modistes de Sabadell” estarà disponible del 8 de març al 28 de maig.

El fons d’indumentària del MHS és ric i divers, i aplega peces d’abillament femení i masculí des del s. XVIII fins al tercer quart del segle XX. El col·lectiu de modistes de Sabadell era molt divers: n’hi havia de molt reconegudes, que en el seu taller tenien contractades oficiales i aprenentes; d’altres que tenien petits tallers, sovint no registrats, i també destaca la tasca anònima de moltes dones que vestien tota la família sense cap remuneració.

L’Escola del Bosc de Can Rull

L’altra exposició que s’inaugura és “L’Escola del Bosc de Can Rull”, que estarà disponible fins al 30 d’abril.

La proposta s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que entre gener i desembre de 2023 presentaran una selecció d’objectes i documentació sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

La mostra que es presenta a Sabadell dins d’aquest cicle tractarà la història de l’actual Escola d'Adults de Can Rull, que ocupa l’edifici del qual va ser l’antiga Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull, una obra de l’Ajuntament de la Segona República. És un bé patrimonial que testimonia com d’important va ser la política republicana prioritària del foment de l’educació i de la cultura, amb la implementació de l’ensenyament públic, laic i científic, i l’aplicació de nous mètodes educatius, progressistes i renovadors.

L’edifici és obra de l’arquitecte Joaquim Manich Comerma i l’escola va començar a funcionar el curs 1934-1935, amb nens i nenes dels barris de Can Rull i de la Serra d’en Camaró i de les masies properes.

A l’exposició es posaran en valor objectes de la col·lecció del museu que remeten a l’ensenyament de primària de la primera meitat del segle XX. També documentació de l’AHS, documentació fotogràfica, personal i testimonis d’antigues alumnes que hi van estudiar. Per primera vegada s’han pogut documentar, també, aspectes del funcionament d’aquesta escola i els noms de les mestres i el mestre que hi van exercir la seva tasca pedagògica entre els anys 1934 i 1938.

Actualment, aquesta escola forma part dels Espais de memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

Finalment, també s’han organitzat dues activitats relacionades amb l’exposició, coincidint amb els actes commemoratius de la Segona República:

  • 26 de març, a les 12 h: activitat dominical familiar: “L’escola, llum de llibertat”.
  • 13 d’abril, a les 18.30 h: conferència: “Els mestres de la República: recuperant la memòria històrica”, a càrrec de Salomó Marquès i Sureda, un dels màxims experts del país en la matèria.

Més informació de l’exposició