PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell organitza diverses activitats per reivindicar la memòria de la Segona República i la Guerra Civil

El proper dijous 23 es presenta el llibre catàleg “Deportats. Sabadellencs als camps nazis (1940-1945)” Sabadell organitza diverses activitats per reivindicar la memòria de la Segona República i la Guerra Civil

El dijous 23 de març, a les 18.30 h, es presenta al Casal Pere Quart el llibre-catàleg “Deportats. Sabadellencs als camps nazis (1940-1945)”, realitzat pel Museu d’Història, que descriu les històries de vida dels sabadellencs que van ser deportats als camps de concentració i d'extermini nazis, gràcies a la investigació que ha aprofundit en l’anàlisi de la documentació conservada a l’Arxiu Històric de Sabadell, en altres arxius nacionals i internacionals i especialment en els arxius particulars conservats per les famílies i descendents d’aquests deportats.

L’acte comptarà amb l’assistència de la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació i regidora de Memòria Històrica, Marta Morell, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, el reporter Plàcid Garcia-Planas, la sociòloga Marta Simó, el doctor en Filologia David Serrano, el director del Memorial Democràtic Jordi Font, i l’autor del llibre-catàleg Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història.

El dimarts 11 d’abril tindrà lloc la xerrada “Les relacions entre el moviment obrer i el republicanisme a Sabadell (1900-1931), a càrrec de Rafael Luque, doctor en Història Moderna i Contemporània. Aquest acte està organitzat conjuntament amb Federalistes d’Esquerres en el marc dels actes de commemoració del 150è aniversari de la Primera República. Serà a les 18 h, a la Biblioteca Vapor Badia.

També destaca la conferència “Mestres de la República: recuperant la memòria històrica”, a càrrec de Salomó Marquès, catedràtic de Pedagogia, que es farà el dijous 13 d’abril al Museu d’Història.

El 16 d’abril s’ha organitzat la sortida “1939, vers l’exili: el pas de la frontera”, per conèixer sobre el terreny diversos espais emblemàtics de l’exili republicà al final de la Guerra Civil, a la zona de la Jonquera i la Vajol. Aquesta és una activitat conjunta amb el Museu d’Història, el Centre Cultural Torre-romeu i Sabadell per la República, que ja van organitzar una sortida similar el passat febrer, amb una alta demanda, i per això se n’ha fet aquesta segona edició.

El 6 de maig es representarà al Teatre Principal l’obra “36+1”, basada en el recull “36 poemes a partir del 36”, de Ricard Creus, interpretats per l’actriu Maria Pla. Uns escrits on es parla de la guerra, de la postguerra i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques. L’espectacle és gratuït i cal reservar les entrades a sabadellcultura.koobin.cat.

D’altra banda, també tindran lloc dues exposicions: “L’escola, llum de llibertat! / L’escola del Bosc de Can Rull”, que es pot veure fins al 30 d’abril al Museu d’Història; i una altra dedicada a Nativitat Yarza Planas, que va ser la primera alcaldessa a Catalunya elegida democràticament a les eleccions de gener de 1934. Aquesta última serà al centre cívic de La Creu Alta – Cal Balsach,  del 17 d’abril al 17 de maig. 

Actes institucionals

El 14 d’abril, Dia de la Proclamació de la Segona República, la bandera tricolor de la Segona República penjarà a la façana consistorial, tal i com es va fer l’any passat.

D’altra banda, el 26 d’abril a les 15.45 hores, data i hora del bombardeig de Gernika, es farà sonar la sirena d’alarma antiaèria de la Guerra Civil conservada a l’Ajuntament i encara activa, que està “agermanada” amb la sirena de Gernika ja que es va produir a la mateixa fàbrica sabadellenca. Es convoca a la ciutadania per realitzar un minut de silenci mentre sona l’alarma i es mostrarà una pancarta per la pau, amb un disseny inspirat en un dels coloms de l’artista sabadellenc Jordi Roca, recentment traspassat.