PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Dos milions d’euros d’inversió per millorar els espais públics i la mobilitat a Gràcia, Can Feu i la Serra d’en Camaró

Dos milions d’euros d’inversió per millorar els espais públics i la mobilitat a Gràcia, Can Feu i la Serra d’en Camaró

Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés,

“hem millorat la mobilitat en aquests barris, guanyat en accessibilitat i millorat la connectivitat d’àmbits com Els Planetes o la Serra d’en Camaró i hi hem complementat la xarxa de carrils bici. Alhora hem millorat els espais d’estada, estem impulsant la presència de verd i hem desencallat projectes tan esperats com la plaça del Treball o definir el futur de l’espai situat sobre la via del tren. I continuem treballant per recuperar els espais patrimonials i donar-los un ús ciutadà. En definitiva, hem avançat de forma substancial i continuem endavant per millorar la qualitat dels espais públics en tota aquesta part de la ciutat i la qualitat de vida del veïnat”.

 

Barris més accessibles i millor connectats

Per tal d’afavorir la mobilitat interna i l’accessibilitat, i donant resposta a les demandes veïnals, s’han impulsat diverses actuacions al sector Planetes, entre la Rambla d’Ibèria, el passeig de Can Feu i el carrer de Fraser Lawton. Aquí s’hi han creat nous punts d’entrada i sortida al barri, millorant-ne la seguretat i per garantir una bona connectivitat dins el sector s’ha recuperat al trànsit la part del carrer de Fraser Lawton que havia quedat tallada durant les obres de soterrament del ferrocarril.

D’altra banda, a la Serra d’en Camaró s’han construït unes escales al carrer de Góngora, que permeten la connexió directa del barri amb la carretera de Terrassa. Amb les obres, amb un pressupost superior al 118.000 euros, s’ha sanejat un espai que estava força degradat i que el veïnat de la zona havia demanat en diverses ocasions que l’Ajuntament arreglés.

Pel que fa a la millora dels carrers, la renovació de ferms ha arribat a múltiples vies d’aquests barris, com els carrers d’Homer, de Joan Alcover, César Torras, Germans Farguell, Pintor Borrassà, Jacquard, Reina Elionor, Pau Claris, Costa i Deu, Fiveller, Raimon Casellas, Sant Sebastià o la plaça del Mil·lenari, entre altres. Com també s’han renovat les voreres a espais com el passeig de Can Feu, la ctra. de Molins de Rei o els carrers de Permanyer i de Folch i Torres.

Així mateix, properament està previst iniciar diferents accions per afavorir la mobilitat escolar als centres educatius de la zona.

Carrils bici de la Rambla d’Ibèria i de connexió amb Sant Quirze

Una altra de les actuacions destacades ha estat el perllongament del carril bici de la Rambla d’Ibèria fins a arribar a la plaça del Mil·lenari. El projecte, amb una inversió d’uns 390.000 €, ha transformat el vial, tot incloent-hi l’ampliació de voreres, plantació d’arbrat, condicionament del sanejament existent, nou enllumenat, la reforma del ferm i el perllongament del carril ciclable.

I també s’ha construït el carril des de la plaça del Mil·lenari fins al límit del terme municipal per connectar amb la xarxa ciclista de Sant Quirze. La nova via ciclista té uns 350 metres i s’hi ha invertit a l’entorn de mig milió d’euros.

Àrees de joc infantil i nous espais de passeig i estada

Dins la millora de les zones de joc infantil que s’ha portat a terme a tota la ciutat, s’han renovat les àrees de les places de Magdalena Calonge, Joan Corominas, Jardinets dels Gegants de Gràcia, Submarí Nautilus o dels Jocs Florals.

I dins les actuacions per millorar els espais públics d’arreu, s’han fet arranjaments a la plaça de Cambó. Així mateix, s’estan realitzant els treballs per crear un nou passatge entre la plaça de Jean Piaget i el carrer de Reina Elionor. El projecte, cofinançat amb fons europeus Next Generation, compta amb un pressupost superior als 200.000 € i millorarà l’accessibilitat i la connexió amb l’estació de FGC Can Feu-Gràcia. Les obres habilitaran un carrer per a vianants entre Jean Piaget i l’aparcament de FGC, amb nou arbrat i zones enjardinades, i on s’ubicaran nous bancs i papereres per crear espais d’estada i descans.

D’altra banda, durant aquest mandat s’ha avançat en el procés per urbanitzar l’espai de Gràcia i Can Feu que ha quedat lliure després del soterrament dels ferrocarrils. En aquest sentit, s’ha convocat i resolt el nou concurs de projectes després que l’anterior, impulsat al mandat passat, fos anul·lat pel Tribunal Català de Contractes. Ara com ara s’està treballant en el projecte proposat per l’equip guanyador.

També s’ha desencallat la renovació de la plaça del Treball, que ha de començar la reforma properament. L’actuació, amb una inversió superior als 530.000 euros i dividida en dues fases, vol millorar l’espai i solucionar els dèficits detectats per la ciutadania. Dins la primera fase, es substituirà l’actual àrea de jocs per tres de noves adaptades a diferents edats, es faran treballs de manteniment de la pista de petanca i s’instal·larà una nova font, a més de millorar l’arbrat. Més endavant, es construirà un nou escenari i es reformaran les grades existents. Al llarg de les obres es restauraran i ampliaran els bancs, les papereres i els aparcaments destinats a les bicicletes.

Una altra de les millores assolides els darrers anys ha estat el condicionament d’una nova àrea d’esbarjo per a gossos al carrer Bocaccio, perimetrada, amb “agilities” per tal que els gossos puguin fer exercici i una font.

Arbrat i enllumenat

Dins la renovació de l’enllumenat que s’ha impulsat a tot Sabadell, la substitució dels punts de llum per LED ha arribat a més d’una setantena de carrers de Gràcia, Can Feu i la Serra d’en Camaró.

Així mateix, en el marc de les actuacions que s’estan impulsant per afavorir la naturalització i el verd a l’espai públic, les properes setmanes s’iniciarà un projecte específic de replantació d’arbrat a Gràcia, que inclou més d’una cinquantena d’exemplars.

Recuperació patrimonial

A la inversió per a la millora de l’espai públic caldria sumar l’important esforç que s’està fent per rehabilitar edificis patrimonials i recuperar-los per a la ciutat.

Al conjunt de Sallarès i Deu estan en marxa les obres per construir-hi un Centre d’Innovació Social i Tecnològic, que inclou la rehabilitació de la nau amb accés al carrer Cellers i pati adjacent a l’immoble. La nau que ara es rehabilita acollirà l’Escola de Restauració, gestionada pel Vapor Llonch. El projecte, cofinançat pels fons EDUSI, compta amb un pressupost superior als 4,1 M€.

D’altra banda, entre els darrers passos vinculats a aquest conjunt fabril, ja s’ha aprovat el projecte de rehabilitació de l’estructura del sector 2 i la recuperació dels antics patis entre naus, on s’invertiran més de 5 M€. I també a Sallarès i Deu, està previst adequar-hi una part com a viver de l’Escola Illa.

Pel que fa al Castell de Can Feu, l’Ajuntament ha aprovat el projecte per portar-hi a terme reparacions urgents que garanteixin la seva conservació. Les actuacions, amb un pressupost total proper als 2,2 M€, s’executaran en diferents fases. La primera, amb un pressupost de 450.000 euros, abordarà la rehabilitació de la coberta i està previst que s’executi al llarg d’aquest any. En paral·lel, s’ha iniciat el procés de disseny del futur parc que es construirà al voltant del Castell i connectarà amb el nou passeig verd previst en l’espai resultant del soterrament de les vies del ferrocarril al llarg de Can Feu i dels Planetes.

I encara dins la recuperació i millora d’edificis i equipaments, aquest mandat s’ha rehabilitat la Torre de la Serra d’en Camaró. Amb les obres, que han inclòs el reforç estructural dels dos pilars de façana de la planta baixa, actuacions al forjat i tasques a l’escala interior, s’han pogut recuperar espais que s’havien hagut de tancar en detectar-se deficiències en l’estructura. La Torre acull les seus de l’entitat Êthos i de l’Associació de Veïns de la Serra d’en Camaró. Amb la remodelació s’han proporcionat millors espais a les entitats.

Portal Sud

Finalment, en relació amb les infraestructures, ja han començat les obres del Portal Sud, que millorarà les connexions de la ciutat en el seu conjunt però amb especial incidència als barris colindants, com és el cas de Gràcia i del polígon Sud-Oest. Amb prop de 6,7 M€ d’inversió, el Portal transformarà l’accés sud de la ciutat des de la C-58 i comportarà un replantejament total i la reordenació de la mobilitat en un punt per on circulen 42.000 vehicles diaris.