PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Els barris del districte 1 milloren espais públics i equipaments amb una inversió superior als 8 M€

Entre les actuacions, s’han millorat i ampliat els espais per a la ciutadania, s’han pacificat carrers, substituït l’enllumenat i s’ha renovat el Passeig de la Plaça Major Els barris del districte 1 milloren espais públics i equipaments amb una inversió superior als 8 M€

Tot plegat suma una inversió superior als 8 M€, als quals caldria sumar altres fites, com els avenços per a l’aparcament del Passeig o l’assoliment del nou grau públic d’Infermeria, que impartirà part dels estudis a l’Artèxtil un cop l’edifici estigui rehabilitat i que és un dels elements del nou Campus de Ciències de la Vida i la Salut, impulsat per l’Ajuntament, la UAB, el Taulí i la Fundació FUNDIT-ESDi.

Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés,

“aquest mandat hem actuat a tota la ciutat i hem fet, alhora, un gran esforç perquè els espais de centralitat tinguessin la qualitat i dignitat que Sabadell mereix. Així, al districte 1 hem renovat el passeig de la Plaça Major, posant punt final a anys i anys de provisionalitat i estem fent possibles projectes de ciutat com la millora de la Gran Via o també la nova escola d’Infermeria que ja ha començat i haurà d’anar a l’Artèxtil quan l’edifici s’hagi rehabilitat. I al mateix temps, hem fet possible que aquests barris guanyin més i millors espais per a ús ciutadà, hi hem posat més verd, pacificat algunes zones i també estem millorant equipaments”.

Nou Passeig i més espais de passeig i estada

Amb la renovació definitiva del passeig de la Plaça Major, que ja presenta la seva configuració definitiva, s’ha posat fi a dècades de provisionalitat. El nou espai compta amb 65 arbres, 23 més dels que hi havia abans, noves zones enjardinades i elements singulars com un pòrtic de llum i aigua i dos conjunts de brolladors. La remodelació ha comportat una inversió de gairebé 1,3 milions d’euros.

Una altra de les intervencions que s’ha portat a terme al Centre és la remodelació del carrer de la Indústria. Amb la reforma, amb un pressupost de més de 740.000 €, s’han guanyat 2.000 m2 d’espai de passeig i estada per a la ciutadania.  

D’altra banda, al sector Centre – Creueta s’han pacificat carrers com el d’Arimon, Vapor i Creueta, on l’any passat s’hi van fer les actuacions per convertir-los en espais de prioritat per a vianants. Així mateix, també s’ha actuat als carrers de Sant Honorat, de Sant Cristòfol i de Soledat per reduir la circulació de vehicles en totes aquestes vies i contribuir a una pacificació progressiva de la zona.

Al barri de l’Avinguda-Eixample, la fusió de les places de Montserrat Roig i del Mestre Planas, ha permès guanyar un nou espai per a la ciutadania, amb plantació de nova vegetació, la rehabilitació de la pèrgola i una nova font, entre d’altres millores. Tot plegat ha comportat una inversió de 400.000 €.

Paral·lelament, dins el procés de millora de voreres i ferms impulsat per l’Ajuntament a tota la ciutat, s’ha actuat a més d’una trentena de carrers del districte 1.

I encara en relació amb l’espai públic, s’han fet tasques de millora de les pistes de petanca de la zona, s’ha ampliat el camí de Nostra Llar i a Sol i Padrís s’ha guanyat una nova àrea d’esbarjo per a gossos al carrer de Bellsolà.

Transformació de la Gran Via

Pel que fa al programa de transformació urbanística de l'àmbit Gran Via – Ripoll, s’està intervenint en aquests moments per crear noves zones d’estada, amb més arbres i vegetació, als carrers de Calassanç Duran amb Alguersuari i Pascual, a Rambla amb l’avinguda de Barberà, a Quevedo i al carrer de l’Illa. En totes aquestes actuacions s’inclou una reurbanització de l’espai, amb una nova ordenació de la zona i més espais verds.

Així mateix, està prevista la remodelació de les cruïlles de Gran Via amb els carrers de Sant Pau-Buxeda i de Sol-Sardà, on es suprimiran els passos soterrats i es millorarà l’accessibilitat a la zona. L’actuació anirà acompanyada d’altres millores incloses en el projecte Gran Via-Ripoll que pretén fer d’aquesta artèria de la ciutat un eix més sostenible i eficient.

Entre les millores, també està previst reurbanitzar la ronda d’Orient en el tram entre Calassanç Duran i Xaloc, per convertint-la en una zona de pas prioritari per a vianants i millorar la comunicació del tanatori amb la pineda existent.

Àrees de joc infantil

Pel que fa a les zones de jocs infantils, s’han millorat o renovat un total de 26 espais com el del Parc de Nostra Llar i de les places d’Aurora Bertrana, Vila Arrufat i de les Vaques, entre moltes altres. I en els propers mesos s’impulsaran diferents actuacions per afavorir la mobilitat escolar a l’entorn de diferents centres educatius del districte.

Nous arbres

En el marc de l’estratègia Sabadell Més Verda, s’han plantat 170 nous arbres al districte i s’ha renovat l’enjardinament de les places Granados, Sant Roc i de la plaça Dolors Miralles, com també les jardineres del carrer de la Indústria, entre altres accions.

Renovació dels punts de llum a 180 carrers

Dins la renovació de l’enllumenat feta al conjunt de la ciutat,  al districte 1 s’han substituït per LED els punts de llum de 180 carrers com l’avinguda de Pablo Iglesias, els carrers d’Arimon, Buxeda, la plaça de Mossèn Geis o la ronda de Bellesguard, entre molts altres.

Recuperació de la pista poliesportiva de Nostra Llar 

Pel que fa a equipaments, estan en marxa les obres del poliesportiu Nostra Llar, que permetran rehabilitar i ampliar l’edifici de serveis i recuperar la pista poliesportiva per tal que es pugui tornar a fer servir. Al projecte es destinen prop de 600.000 euros.

També en relació amb els equipaments, s’han iniciat les obres d’ampliació del Centre Cívic de Sant Oleguer. Una part dels espais es destinaran a l’Escola Municipal de Música.

L’Artèxtil

A tot aquest conjunt d’inversió cal sumar altres projectes que s’estan impulsant en aquest sector de la ciutat. En aquest marc, el nou grau d’infermeria de Sabadell ha començat a impartir-se aquest curs 22-23 a la UAB. El nous estudis universitaris, de caràcter públic, es podrien traslladar a l’Artèxtil, segons les previsions, el curs 26-27, després d’una primera fase de rehabilitació de l’edifici per acollir la Unitat Docent. En aquesta primera etapa s’invertirien a l’entorn de 5,8 milions d’euros, 4 del quals d’aportació municipal.

L’aparcament del Passeig

D’altra banda, aquest mandat s’ha adquirit a FGC l'obra inacabada de l'aparcament de l'estació del passeig de la plaça Major i s’està avançant en el procés per poder connectar aquest espai amb el pàrquing de la plaça del Dr. Robert i donar lloc al nou aparcament del Passeig. El nou equipament, amb 490 places, incrementarà l’oferta d’aparcaments de rotació, tot facilitant l'accessibilitat al comerç de la zona i reduirà les places en superfície dels carrers del centre, ampliant l'àrea destinada als vianants. El nou pàrquing reduirà, així mateix, el trànsit de vehicles buscant on aparcar pel nucli central, consolidant-se com un element de gran rellevància per afrontar la pacificació de tot aquest àmbit de la ciutat.