PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anna Montero i Daniel Saornil, guanyadors del Ball de la Bola 2023

Anna Montero i Daniel Saornil, guanyadors del Ball de la Bola 2023

El Ball de la Bola és una dansa que té origen en el Ball dels Hereus. El de la Bola es balla amb parella i n’hi pot haver un nombre indefinit. Agafa com a referent un tipus de beguda –la bola– que es bevia per la Festa Major del final del segle XIX, que consistia a barrejar, en una gran sopera, cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom, el qual s’encenia.

Abans de començar el ball, però, s’ha celebrat el Seguici del Ball de la Bola, que ha sortit des de la Casa Duran. Es tracta de la passejada d’una comitiva que encapçala la parella guanyadora de l’any anterior (Adrià Garcia i Lola Ache), encarregats d’obrir el seguici que entra a la plaça.

En un primer moment, hi ha una passejada perquè s’hi puguin incorporar les parelles participants. Comencen llavors diferents etapes del ball fins a acabar en un vals jota, que les parelles balladores dansen tot sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que, de mica en mica, es va intensificant. Al final del ball, es reparteix la tradicional beguda de la bola entre els assistents.

El Ball de la Bola l’organitza l’Esbart Sabadell Dansaire, entitat fundada el 1977, que es dedica a la recerca, la recopilació, l’ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans.