PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell recorda Allende en el 50è aniversari del cop d’estat a Xile, amb un acte l’11 de setembre

Sabadell recorda Allende en el 50è aniversari del cop d’estat a Xile, amb un acte l’11 de setembre

L’11 de setembre del 1973, el govern de Salvador Allende (1908-1973) va ser derrocat per un cop d’estat militar encapçalat pel general Augusto Pinochet. Allende es va resistir a les exigències de la Junta Militar de lliurar el seu càrrec a les forces armades i de carrabiners i es va refugiar amb els seus col·laboradors al Palacio de la Moneda, que va ser bombardejat. Determinat a morir en el lloc on l’havia col·locat el poble com a president de la República de Xile, es va suïcidar quan van irrompre els militars al palau. La dictadura militar desfermà una acarnissada repressió, amb el resultat de més de 35.000 persones detingudes, moltes de les quals van ser torturades, més de 2.000 assassinats i 1.100 desapareguts, a més d’unes 200.000 persones expulsades i exiliades del país.

En memòria d’aquests fets, es presenta a la plaça de Salvador Allende un senyal que explica aquests fets i també parla de la relació entre Xile i Sabadell, pel que fa a l’exili sabadellenc a Xile el 1939 com a conseqüència de la guerra civil i l’exili xilè a Sabadell entre els anys 1970 i 1980. Tot plegat gràcies al treball d’investigació i documentació del Museu d’Història de Sabadell, que ha entrevistat nombrosos protagonistes.

Durant l’acte es convidarà els assistents a realitzar una ofrena floral en memòria de Salvador Allende amb clavells vermells.

L’acte es completa amb l’aportació d’alguns d’aquests testimonis, com el de “Quilo” Martínez, exiliat xilè acollit a Sabadell i cofundador del grup poètic “Papers de Versàlia”. També hi haurà un recital de poesia i música, amb l’actuació del grup “Tuparik”, amb un repertori de cançons folklòriques llatinoamericanes, d’autors com Víctor Jara o Violeta Parra, entre d'altres.

Aquest esdeveniment forma part del programa “Dictadura, repressió i lluita antifranquista”, promogut per l’Ajuntament de Sabadell en el marc del Pla de Memòria Democràtica (2022-2026).