PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell és la cinquena ciutat d'Espanya de més 50.000 habitants que més inverteix en Educació

Entre les actuacions, l’Ajuntament ha prioritzat els treballs per adequar les escoles a les altes temperatures provocades pel canvi climàtic Sabadell és la cinquena ciutat d´Espanya de més 50.000 habitants que més inverteix en Educació

En relació amb aquesta qüestió, l’alcaldessa ha demanat més compromís per part de la Generalitat:

“Des del món local estem fent un esforç molt gran perquè som conscients de la importància de l’Educació com a element d’ascensor social, d’integració i d’igualtat d’oportunitats. I necessitem més ajuda. La competència d’Educació no és de l’Ajuntament. Nosaltres hem de fer els petits manteniments però hi ha una manca d’inversió a les escoles”.

Farrés ha dit que

“no només es tracta de fer escoles noves, que també, sinó d’actualitzar els centres educatius perquè una educació de qualitat passa també per tenir espais dignes. I com en aquest sentit la Generalitat no arriba, ho acabem assumint i suplint nosaltres”.

L’alcaldessa ha explicat que

“estem actuant a tota la ciutat: als patis, un element clau, que estem adaptant al canvi climàtic. També el tema de les cuines i (aquest sí que es competència nostra) als entorns escolars, que estem pacificant”.

Farrés ha afegit que s’estan climatitzant les escoles bressol municipals i reforçant l’actuació contra les plagues urbanes als centres educatius.

Patis

Entre les actuacions, s’han remodelat els patis de l’Escola Enric Casassas, Miquel Martí i Pol i La Trama, s’ha arranjat la jardineria a una cinquantena de centres educatius i amb la voluntat de reforçar el verd i generar espais d’ombra, els pròxims mesos es plantaran prop d’una cinquantena d’arbres amb reg automàtic a les escoles Andreu Castells, Sant Julià, Miquel Carreras i Arraona.

També l’Ajuntament ha instal·lat tendals a sis escoles (Virolet, Sant Julià, Andreu Castells, Can Rull, Espronceda i Joan Sallarès i Pla), amb la perspectiva de continuar instal·lant-ne de manera progressiva a aquelles escoles que no tinguin ombres naturals.

Altres accions han passat per la instal·lació de jardins verticals, taules de pícnic, bancs i fonts als patis de diferents centres educatius.

Climatització de les escoles bressol municipals

A hores d’ara, 7 de les 11 escoles bressol municipals estan climatitzades (entre les quals el Vapor Buxeda Nou, que es va fer una part fa uns anys i ara falta completar-la). D’aquestes 7, els darrers mesos s’ha portat a terme la climatització d’Andreu Castells, Arraona, Calvet d’Estrella, Espronceda i Can Llong, amb una inversió total superior als 220.000 €.

Ara l’Ajuntament invertirà 200.000 € més per climatitzar les 4 escoles bressol municipals pendents: Joaquim Blume (amb projecte ja fet), Can Puiggener, Joan Montllor i la Romànica (així com la segona fase del Vapor Buxeda Nou).

A banda, aquest estiu s’han adquirit 22 aires condicionats portàtils per distribuir entre els centres.

Control de plagues

Com a reforç de les actuacions de control de plagues que periòdicament es porten a terme a les escoles, aquest curs s’ha incidit en el contacte des de la nova regidoria de Gestió de Plagues amb els centres educatius per garantir que comencen el curs en condicions òptimes.

Altres actuacions

A banda de les mesures relacionades amb el canvi climàtic, s’han portat a terme diferents accions de millora com també de manteniment dels centres educatius. Entre els treballs, s’ha acabat la pintura de l’Escola Pau Casals (132.000 €) i de l’Escola d’Adults de Can Rull (46.000 €).

Així mateix, i donant continuïtat a les millores en espais de cuina i menjador, s’estan finalitzant els treballs a la cuina de l’Escola Amadeu Vives per passar d’un menjador amb cuina transportada a cuina “in situ”. S’hi han invertit uns 57.000 €.

Camins Escolars

Per tal d’afavorir que l’accés i sortida als centres educatius sigui el més segur i avançar, al mateix temps, cap a una mobilitat més sostenible, l’Ajuntament inverteix al voltant d'1 milió d’euros en l’adequació de camins escolars arreu de la ciutat.

D’una banda, s’està materialitzant el projecte per renovar els entorns de les escoles Samuntada, Sant Julià i Joaquim Blume. Projectes treballats amb les comunitats educatives i que inclouen l’ampliació de voreres i d’espais d’estada propers als centres, reductors de velocitat, passos de vianants elevats, millora dels encreuaments, arbrat i més vegetació. Tot plegat amb una inversió superior als 451.000 €, finançats al 50% pel Fons FEDER. A hores d’ara estan avançats els treballs a Sant Julià i Samuntada i els pròxims dies s’iniciaran a Joaquim Blume.

També s’està millorant la mobilitat al voltant de 16 escoles bressol, escoles i instituts, amb eixamplament de voreres, elements per reduir la velocitat i millorant la senyalització. La inversió és de 470.690 €, cofinançats al 90% pels Fons Next Generation.

Així mateix, la millora dels entorns inclou elements per reduir la velocitat, pintura i senyalització al voltant de més 90 centres educatius. S’inverteixen més de 73.000 €, cofinançats també al 90% pels Fons Next Generation