PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La commemoració del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones, posa el focus en les dones grans

La commemoració del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones, posa el focus en les dones grans

La intersecció de gènere i edat –sexisme i edatisme– pot incrementar les desigualtats i la vulnerabilitat a la violència de les dones de més de 60 anys a causa de la major normalització social d’aquestes violències i a una comprensió i percepció ampliada de la seva posició de subordinació per part dels homes que l’exerceixen.

El programa d’activitats d’enguany s’ha treballat, com explica la regidora d’Igualtat i LGBTI+, Rosa Pareja,

“des de la transversalitat, tenint en compte la perspectiva de gènere i entre diversos serveis municipals. Els objectius que perseguim amb la commemoració del 25 de novembre són visibilitzar, sensibilitzar i reivindicar el dret de les dones a viure una vida sense violències”.

La violència contra les dones grans acostuma a quedar amagada per motius molt diferents, com ara que es produeix en entorns de cures, o bé que es tracta d’actituds cronificades i arriben a normalitzar-se, fet que dificulta la identificació per part de les mateixes víctimes. Com ha esmentat avui la regidora d’Infància i Gent Gran, Laura Reyes,

“podem parlar d’un doble silenciament: pel fer de ser dones i per tenir més de 65 anys. Per això agraïm el treball transversal dels equips i entitats que han tingut en compte la mirada de les dones grans en la confecció d’aquest programa”.

Enguany, el programa s’ha treballat conjuntament entre diversos serveis municipals, com Infància i Gent gran i Acció social per tal d’implicar el màxim d’entitats i ciutadania possible i coordinar esforços. Per potenciar el treball col·laboratiu i en xarxa amb les entitats, es treballa en l’actualització de la Guia Local per l’abordatge dels maltractaments en les persones grans, amb circuits, nous serveis i apartats específics per les violències masclistes i LGBTIfòbiques. En aquest sentit, la regidora d’Acció Social, Laura Pineda, ha apuntat que

“aprofitant l’efemèride del 25N, volem incorporar i actualitzar la guia i afegir aspectes i recursos que en els darrers anys s’han anat creant. En resum, volem que es pugui actuar amb més eficàcia quan es detectin possibles casos”.

Acte institucional

El 25 de novembre tindrà lloc l’acte institucional a les 12h a la plaça de les Dones del Tèxtil, obert a tota la ciutadania, on es llegirà el Manifest de la Taula de Gènere, Feminismes i LGBTI+ i es retrà homenatge a les víctimes de les violències masclistes.

Els dies 21, 22, 23 i 25 de novembre, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de lila.

Programa d’activitats

La col·laboració amb la Taula de Gènere, Feminismes  i LGBTI+, les entitats i col·lectius és cabdal en la confecció del programa de commemoració del 25 de novembre. El resultat són més d’una trentena d’activitats pensades per a totes les edats i en diferents formats: tallers, xerrades, formacions i exposicions, entre d’altres.

Com que aquest any la jornada està dedicada a les dones grans, s’han programat activitats en espais municipals de referència per al col·lectiu, com un Taller d’Autodefensa Feminista per a dones de +60 i algunes xerrades sobre bon tracte.

I com ja és habitual, també hi haurà Punts Liles repartits als complexos de Gent Gran, en diferents dates: 10 de novembre al Complex Alexandra; 15 de novembre al Complex Sant Oleguer; 19 de novembre a la plaça del Pi; i coincidint amb l’acte central, el 25 de novembre, a la plaça de les Dones del Tèxtil.

Programa d’activitats