PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

53 intervencions quirúrgiques i 280 infants ateses en la darrera comissió medicoquirúrgica als camps de persones refugiades sahrauís

Del 4 al 14 de novembre una delegació sabadellenca es va desplaçar a Tindouf amb l’objectiu de conèixer la realitat dels campaments de refugiats i fer seguiment dels projectes desenvolupats en el marc de l’Agermanament de la ciutat amb el Sàhara Occidenta  53 intervencions quirúrgiques i 280 infants ateses en la darrera comissió medicoquirúrgica als camps de persones refugiades sahrauís

Tal com ha assenyalat aquest matí en roda de premsa la regidora de Salut, Drets Civils i Joventut, Sílvia Garcia,

“l'agermanament ha estat l’instrument de solidaritat que la ciutat de Sabadell ha utilitzat per exercir el seu compromís amb el poble sahrauí durant més de 35 anys.”

D’una banda, la comissió medicoquirúrgica ha estat formada per 13 professionals de l’Hospital Parc Taulí i l’Hospital del Mar, en col·laboració amb d’altres provinents de Jaén i Granada, d’àmbits com la pediatria, la cirurgia, la infermeria quirúrgica, la radiologia, l’anestèsia i la psicologia. Aquest equip mèdic ha tancat la dotzena edició de la baixada amb un total de 53 intervencions quirúrgiques, la majoria d’elles colecistectomies per extreure pedres a la vesícula. Les operacions han estat realitzades a l’Hospital de Boula, després d’una primera detecció a més de 200 pacients a les diferents wilayes amb el suport de personal de radiologia, qui ha realitzat prop de 90 ecografies.

A més, l’equip de pediatria va atendre 280 infants tant a l’Hospital de Bojador com als dispensaris d’aquesta wilaya i a la Casa Paradiso de Rosanna Berini, on resideixen nens i nenes amb paràlisi cerebral. Les dades les ha donat a conèixer l’Adrián Ranera, pediatre del Parc Taulí i participant de la comissió, qui ha destacat que

“la situació sanitària està molt devastada. Hi ha manca de recursos materials i també humans. No hi ha cap pediatre als camps i això ha impedit que s’hagi pogut dur a terme l’objectiu formatiu”. Per a Ranera “el proper repte és recuperar la formació a les professionals tant a quiròfan com a hospitalització i durant les visites”.

La comissió també ha aportat medicació i material proveïts per Farmamundi als diferents hospitals i dispensaris dels campaments, mentre que l’equip de psicòlogues ha visitat dos centres a Smara, la casa NUAT per a infants amb autisme i el centre Castro d’integració per persones amb discapacitat, per planificar intervencions respecte de la salut mental.

D’altra banda, aquesta delegació també ha estat formada per 10 joves participants dels Camps de solidaritat, de les quals 2 estan vinculades a l’Escola d’Art i Disseny Illa i 4 són estudiants a l’Escola de Mitjans Audiovisuals. En aquesta edició, els i les joves han portat a terme activitats de dinamització adreçades a infants i joves amb un marcat caràcter artístic, audiovisual i esportiu.

Retorn social

Així, la comissió ha desenvolupat una peça audiovisual en col·laboració amb l’alumnat de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh, a qui també s’ha format tècnicament, a banda de visitar plegades la ràdio i la televisió públiques de la República Àrab Sahrauí Democràtica. A més, també s’han desenvolupat tallers esportius i d’estampació a centres educatius de Bojador en col·laboració amb el grup d’scouts i Sahara Libre Wear, respectivament.

A més, es va visitar la Unión Nacional de Mujeres Saharauis que disposa d’un centre a cadascuna de les wilayes on es realitzen activitats vinculades a la  formació, l’ocupació, la documentació i l’activisme per enfortir la perspectiva de gènere del projecte.

En aquest sentit, Sílvia Mestras, coordinadora de l’agermanament per part de TACC, remarca que

"un dels eixos de la tasca dels joves és el retorn social. Enguany realitzaran activitats de sensibilització a la ciutadania a través de taller a centres educatius i esdeveniments públics com la projecció del curt realitzat o la celebració d'un partit en col·laboració amb el Centre d'Esports Sabadell".

A més, cal tenir en compte que aquesta programació d'activitats durant 2024 coincidirà amb el 35è aniversari de l'agermanament.