PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El número 40 de la revista Arraona presenta un estudi sobre l’epidèmia de grip del 1918 al Vallès

L’edició es publica en format digital i amb accés gratuït al portal RACO El número 40 de la revista Arraona presenta un estudi sobre l’epidèmia de grip del 1918 al Vallès

La revista Arraona és una edició conjunta de l’Arxiu Històric de Sabadell i dels Museus d’Art i d’Història de Sabadell. Es publica des de l’any 1950 i actualment es pot trobar en format digital i amb accés gratuït al portal de revistes catalanes RACO. Així mateix, qui la vulgui consultar en paper també en pot demanar un exemplar imprès a l’Arxiu Històric o al Museu d’Història.

L’epidèmia de grip del 1918

La secció Dossier Temàtic de la revista dedica les pàgines a l’epidèmia de grip de 1918 al Vallès. Els articles del dossier són el resultat del curs que va organitzar sobre aquest tema la Fundació Bosch i Cardellach en col·laboració amb altres centres d’estudi del Vallès.

El dossier aplega, doncs, un total de 7 contribucions dels historiadors Rafael Luque Fernández, Alfons Zarzoso, Franz Hengesbach Martin, Esteve Canyameres Ramoneda, Ernesto Vilàs Galindo i Beatriz Echeverri Dávila. S’hi tracten temes inèdits, com les entitats sanitàries i l’arribada de la grip de 1918 a la ciutat de Sabadell o a d’altres poblacions vallesanes; quins metges van tractar l’epidèmia a Sabadell; com la grip espanyola de 1918 es va propagar per tot el món, i les similituds que guarda amb la pandèmia per covid-19.

Recerques, testimonis i notes

Pel que fa a la resta de seccions, a l’apartat de Recerques es podrà llegir un article de Josep Serrano Blanquer sobre els Cutrina i els Garriga, avantpassats cardonins de l’autor que a finals del s XIX s’establiren a Sabadell cercant millors condicions de vida. I a la mateixa secció es publica un article de Carles Capellas i Cabanes dedicat a Wenceslao Clerch, alpinista sabadellenc que va morir a Xile el 1957 en un accident d’escalada.

La secció de Testimonis, dedicada a veus en primera persona, està encapçalada per una entrevista d’Anna Cabeza al Dr. Josep Simó, fent un repàs de la seva vida professional i el seu bagatge humà. També Emili Ferrer Inglés signa un article en primera persona sobre “Els Elèctrics”, col·lectiu antifranquista del qual en va formar part.

Aquest número 40 conté també dos articles a la secció Notes. Un article de Miquel Crusafont i Sabater sobre el paper moneda i bitllets de Sabadell durant la guerra civil, així com un altre de Jordi Torguet Colet sobre els 250 anys de la Creu Alta, commemorats el 2022.

Finalment, a les seccions signades per les institucions editores de la revista –Des de l’Arxiu i Des dels Museus– es publica un article sobre la família Rosas Pera i l’exili, l’any 1939, de Josep Rosas Vilaseca. L’article està signat per Joan Comasòlivas i Font, Genís Ribé i Monge i Josep Antoni Pozo, però també compta amb la col·laboració emotiva i inestimable dels descendents de Josep Rosas residents a Xile: Paloma Parrini, Vicente Parrini, Berta Rosas Pera i José Rosas Vera. A l’apartat Des dels Museus també es publica un article signat per Montse Mallol i Engràcia Torrella dedicat a les iniciatives inclusives que es fan des del Museu d’Art de Sabadell.

Format digital

Com cada número des del 2016, la revista es publica en format digital i amb accés gratuït al portal de revistes catalanes RACO (www.raco.cat), des d’on es podrà consultar els dies previs a la presentació.

RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) és el repositori cooperatiu per consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes amb la principal finalitat d’augmentar la seva visibilitat. S’hi poden trobar tots els números d’Arraona amb accés lliure i gratuït, des del seu primer exemplar publicat l’any 1950 fins aquest darrer.

Per als lectors que s’estimin més la lectura en paper també es pot adquirir la revista impresa sol·licitant-la al mateix Arxiu Històric o al Museu d’Història.