PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament de Sabadell i Transports Urbans de Sabadell (TUS) comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

L’Ajuntament de Sabadell i Transports Urbans de Sabadell (TUS) comencen les proves amb un autobús d’hidrogen, zero emissions

Les dues setmanes de proves a Sabadell es realitzaran en diferents trams de les línies urbanes, sense passatgers i serviran per recollir dades detallades sobre el rendiment del vehicle a la ciutat. Una informació valuosa per determinar la viabilitat i l'eficàcia d'aquesta tecnologia i que pot influir en futures decisions respecte la flota de transport urbà de la ciutat.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha expressat el compromís municipal amb les energies netes, perquè

“tenim molt clar que hem de fer aquesta aposta per transformar aquests vehicles”.

Farrés ha anunciat que l’Ajuntament col·labora en el projecte de CASSA Biòtop,

“centrat en la circularitat dels residus que serà el gran element de transformació del futur”.

En aquest sentit, ha explicat que

“a més de col·laborar amb CASSA la idea és que en un futur s’hi afegeixi la TUS, per tal d’aprofitar els fangs de la depuradora de Sant Pau de Riu Sec per produir hidrogen i instal·lar un punt de recàrrega per aquest tipus de vehicles a la ciutat, ja que en aquests moments només n’hi ha a la Zona Franca”.

Com funciona l’autobús

Aquest vehicle, amb un dipòsit amb capacitat per a 1.560 litres d’hidrogen, utilitza un sistema de tracció avançat mitjançant una pila de combustible que transforma l’energia química resultant de la combustió de l'hidrogen en electricitat. Amb aquesta es carrega una petita bateria de 30 kWh de capacitat, que alimenta el motor elèctric de l’autobús.

L’innovador sistema no només redueix l'impacte ambiental, ja que l'únic residu de la combustió de l’hidrogen és vapor d'aigua, sinó que fa que el autobús sigui més silenciós i es produeixin molt poques vibracions, tot oferint una experiència de viatge més còmoda als passatgers.

El vehicle en proves es proveeix d'aquest gas al polígon de la Zona Franca, on gràcies a l’acord subscrit entre TUS, TMB i Iberdrola es podrà efectuar el repostatge durant els dies que duri el test. El proveïment es duu a terme en horari nocturn per no interferir amb l’operativa diària de TMB i poder disposar de l’autobús completament carregat per continuar amb les proves l’endemà.

Millora contínua de la flota

Aquesta actuació s’emmarca dintre del projecte global de modernització i descarbonització de la flota del transport públic de Sabadell, impulsada conjuntament per l’Ajuntament i TUS.

En aquest sentit properament s’adquiriran 7 autobusos híbrids i 6 d’elèctrics, que permetran renovar un 18,5% de la flota de vehicles de TUS, substituint 13 unitats propulsades per motors dièsel per altres de baixes emissions.

Amb les noves incorporacions a la flota de TUS, a l’entorn del 60% dels autobusos urbans seran híbrids o elèctrics, avançant amb el compromís d’arribar a mig termini a una flota 100% eficient a nivell mediambiental i oferint alhora una mobilitat confortable i de qualitat.