PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell reuneix especialistes en transició energètica i sostenibilitat per donar eines al teixit empresarial

Sabadell reuneix especialistes en transició energètica i sostenibilitat per donar eines al teixit empresarial

Com indica el tinent d’alcaldessa  de Promoció Econòmica i  Projecció de la ciutat, Lluís Matas

“els reptes del canvi climàtic afecten tots els àmbits de la vida ciutadana i evidentment tenen un impacte claríssim en l’activitat econòmica. És per això que cal que tots unim esforços per afavorir que les indústries i el conjunt d’activitats empresarials puguin fer aquesta transició cap a una manera de fer cada cop més ecològica i sostenible com una manera de donar resposta a l’emergència climàtica, però també de mantenir la competitivitat empresarial”.

En el decurs de la jornada, més de deu experts han compartit  coneixements sobre la implantació de mesures energètiques, optimització de recursos i instruments de finançament per dur a terme la transició energètica entre les empreses. Alhora també s'han compartit casos d'èxit de petites i mitjanes empreses, com Cafès Pont o la vallesana EPI INDUSTRIES, per a què serveixin d’inspiració a les més de 70 persones  assistents.

En concret, s’ha comptat amb la intervenció de l’Institut Català d’Energia, que ha exposat la situació actual de la transició energètica a la indústria a Catalunya i els reptes i oportunitats que afronten les empreses en aquest camí. També s’han destacat exemples innovadors d’eficiència energètica i d’optimització d’energia i s’han exposats models replicables per a petites i mitjanes empreses.

A més, consultors experts han explicat quines mesures es poden implantar per optimitzar la despesa i el consum energètic i una consultora especialitzada en comunitats locals d’energia ha donat una visió general de com s’està avançant en el consum compartit i col·laboratiu a Catalunya i en concret als polígons industrials.

Durant la jornada, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha exposat les opcions de finançament més interessants i innovadores per als projectes d’eficiència. Finalment, l’oficina Next Generation d'Acció ha informat dels ajuts d'aquests fons europeus i de les oportunitats que s'obren en aquest sentit al 2024.

Competitivitat industrial

Aquesta jornada s’emmarca en el treball promogut des de Sabadell per millorar la competitivitat empresarial industrial. En aquest sentit, s’estan impulsant iniciatives en l’àmbit de la sostenibilitat que aporten una millora competitiva a l’empresa. Entre altres accions, es troben projectes com el de “Simbiosi Industrial, revaloritzem els recursos sobrants” d’economia circular, en marxa de forma col·laborativa entre els ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquestes administracions treballen conjuntament en la difusió i sensibilització del concepte de Transició Energètica a les empreses dels Polígons d’Activitat Econòmica dels tres municipis.