PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Museu d’Història organitza aquest diumenge un itinerari guiat per les "stolpersteine" de Sabadell

L’activitat s’emmarca en la celebració del Dia en memòria de les Víctimes de l'Holocaust i del Dia de l’Exili i la Deportació El Museu d’Història organitza aquest diumenge un itinerari guiat per les stolpersteine de Sabadell

Es tracta de l’itinerari Serra d’en Camaró – Can Rull (un dels cinc itineraris Stolpersteine que ha dissenyat el MHS), un recorregut urbà guiat d’unes dues hores de durada que passarà pels darrers domicilis on van viure o néixer alguns dels sabadellencs exiliats a França des de l’any 1939 i que en el marc de la Segona Guerra Mundial van acabar sent deportats als camps de concentració i d’extermini nazis.

En aquesta ruta, concretament, es resseguiran les biografies d’un total de 5 deportats, tots ells assassinats al camp nazi de Gusen, dins del complex de Mauthausen: Jaume Causanillas Gené, José Garcia Campillo, Melcior Cañellas Mañé, Miquel Senar Buron i Esteve Cañellas Mañé. En el recorregut també es passarà i s’explicarà l’Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull (actual Escola d’Adults), com a Espai de Memòria de la Segona República, i finalment es visitarà la pedra de la memòria dedicada a la Maria Garcia, una de les 5 milicianes afusellades a  Mallorca, víctima de la repressió franquista, el setembre de 1936.

L’itinerari serveix per entendre el context històric d’aquella època, resseguir els itineraris personals d’aquestes víctimes de la deportació, conèixer diversos aspectes de les seves biografies i detallar alguns dels aspectes de la memòria i del record que n’han preservat les seves famílies.

Les llambordes Stolpersteine

Les stolpersteine són una creació de l’artista alemany Gunter Demnig i s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi. Es tracta d’unes peces quadrades fetes de formigó i recobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de cada persona deportada. Es col·loquen en el paviment de davant de les cases o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans d’haver de deixar la seva ciutat, primer a causa de la Guerra Civil espanyola, després a causa de l’exili forçat i finalment amb motiu de la deportació i la concentració en els camps nazis durant la Segona Guerra Mundial.

En alemany stolpersteine significa “pedres que fan ensopegar” i volen homenatjar les víctimes del nazisme i, també, ser una eina per a l’educació per la pau, la llibertat i el respecte a les persones. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat, que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi.

Actualment, a Sabadell hi ha documentats 63 deportats als camps nazis entre els anys 1940-1945, dels quals 40 hi van morir i 23 van sobreviure.