PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

SBD Fira PRO: Formació i Treball torna a la Fira Sabadell el 6, 7 i 9 de març

Està previst que un total de 30 centres educatius i 45 empreses i entitats exposin la seva oferta formativa i de treball SBD Fira PRO: Formació i Treball  torna a la Fira Sabadell el 6, 7 i 9 de març

És la segona edició d’un model de fira que parteix de la unificació de les anteriors “Connecta’t a l’FP” i “Fira Ocupació Sabadell” en un únic esdeveniment, per donar a conèixer les característiques de les ocupacions més rellevants del territori, així com les formacions per accedir-hi i donar resposta a les necessitats de les persones que volen orientar o reorientar el seu futur professional. Els sectors presents a la fira són: serveis a les empreses, serveis a les persones, indústria, construcció i mobilitat, transformació digital, energia i sostenibilitat i agroalimentació. 

En l’àmbit formatiu, s’ha previst la presència de 30 centres educatius que es mobilitzen per mostrar als estands la seva oferta i orientar adults, joves i famílies sobre l’aprenentatge al llarg de la vida. En aquest sentit, la formació professional inicial s’organitza mitjançant un sistema integral modular i flexible, que va des de la formació bàsica, els itineraris de formació i inserció, els cicles formatius de grau mitjà i superior i els cursos d’especialització fins a la formació ocupacional, que s’articula en certificats parcials o totals de competències professionals.

El regidor d’Educació, Manuel Robles destaca

“la millora de la qualitat de l’FP, que implica que a la nova formació professional els currículums s’adapten per donar major pes a l’aprenentatge compartit amb les empreses, amb la modalitat de pràctiques intensives (515 hores) i extensives (768 hores) i, també, integrant la Sostenibilitat i la Digitalització com a matèries transversals de tots els cicles formatius. Una última novetat serà la incorporació de les competències lingüístiques en una llengua estrangera, que es normalitzen a tots els cicles, tant de grau mitjà com  superior”.

D’altra banda, durant la fira es donaran cita 45 empreses en recerca de professionals i persones en recerca de feina, que tindran l’oportunitat d’apuntar-se a ofertes de treball i entrevistar-se amb responsables de recursos humans. En total, es preveu que es puguin fer més de 700 reunions o contactes laborals  per cobrir 124 llocs de treball.

En concret, el públic visitant podrà apropar-se als estands que les empreses tinguin a la zona d’expositors i presentar la seva autocandidatura. També es poden inscriure, ja en aquests moments, a diferents ofertes de treball i cada empresa entrevistarà a la Fira Sabadell les persones preseleccionades que compleixen el perfil. D’altra banda, s’han previst dues sessions d’entrevistes ràpides del sector comerç i de restauració, de tal manera que una persona candidata podrà conèixer i entrevistar-se amb diferents empreses del mateix sector.

Com indica el regidor de Desenvolupament Econòmic, Antonio Rodríguez,

“és d’agrair una vegada més la implicació del teixit empresarial en aquesta fira, amb la qual l‘Ajuntament vol facilitar a les empreses que generen ocupació un lloc de trobada amb persones en recerca de feina. El nostre objectiu és unir les dues parts i promoure la retenció de talent”. 

Reconeixement d’empreses formadores

En el marc de SBD Fira PRO: Formació i Treball s’ha previst un acte de lliurament del distintiu  “EMPRESA PRO” a 158 empreses que han col·laborat durant l’any 2023 amb l’Ajuntament en la inclusió de persones amb més dificultats per accedir al  món laboral i en la formació pràctica de persones que han triat formar-se per estar preparades davant de les transformacions del mercat de treball. Totes elles rebran el certificat com a Empresa Formadora i Empresa Inclusiva, emès per l’Ajuntament.

Espai d’orientació acadèmica i professional

Aquest model de fira se centra en l’orientació acadèmica i professional i posa al centre la persona i l’acompanyament en la tria d’estudis, en base a interessos, valors i competències. És per això que durant l’esdeveniment també es donaran a conèixer els diferents serveis municipals d’orientació.

Concretament, SBD Fira Pro: Formació i Treball ha reservat un espai per oferir orientació acadèmica i laboral per informar sobre l’acreditació de les competències adquirides per l’experiència. Durant els dies de l’esdeveniment, les persones que ho desitgin seran ateses individualment per professionals especialistes del Vapor Llonch i del Servei d’Ocupació de Catalunya.

Alhora s’ha previst un espai sobre competències digitals on veure vídeos protagonitzats per joves influencers que superen el repte de posar-se en el lloc de treball de diferents professionals i on es podrà gaudir d’experiències immersives visitant empreses mitjançant ulleres de realitat virtual.

També es podrà conèixer el portal d’ofertes sabadelltreball.cat i hi haurà un espai on poder fer-se una foto professional per al CV. En paral·lel, es faran conferències i tallers per millorar el posicionament de les persones en procés de recerca de feina.

Oficina Jove

Els joves, amb presència majoritària a les anteriors edicions, comptaran amb l’assessorament i serveis de l’Oficina Jove.

La regidora de Joventut, Sílvia Garcia, comenta que

“el públic més jove que aquests dies es doni cita a la SBD Fira PRO: Formació i Treball comptarà amb l’atenció d’un equip de persones especialitzades en orientació ocupacional juvenil. També podrà assistir a la xerrada El món al teu abast. Recursos per estudiar, treballar o fer un voluntariat a l’estranger”.

A l’estand de l’Oficina, es donaran a conèixer tant les 7 assessories especialitzades com el programa “Joventut Orienta”, que engloba conferències temàtiques sobre orientació educativa, Punts d’Orientació Personalitzada als instituts i accions als barris. En el mateix estand es podrà demanar assessorament personalitzat.

Les famílies, com a acompanyants i referents clau en les primeres transicions de món acadèmic al món de la formació per a la qualificació professional, disposaran d’un programa de xerrades i assessorament dijous dia 7 a la tarda i especialment dissabte, 9 de març. 

Espais institucionals

A la fira també hi seran presents agents empresarials i socials coneixedors de les tendències del mercat de treball. En concret, es comptarà amb la presència de PIMEC Vallès Occidental i de totes les agrupacions de professionals i empreses  que representa el CIESC i els sindicats CCOO i UGT. Així mateix, hi seran presents la Diputació de Barcelona i els Serveis d’Educació i el d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

També l’Ajuntament de Sabadell tindrà un estand propi, amb tota la seva oferta formativa: certificats de professionalitat, itineraris de formació tecnològica i formació per a persones treballadores que s’imparteixen des del Vapor Llonch i el Centre de Formació Cal Molins, així com altres recursos adreçats a persones que volen millorar professionalment. A l’estand del Vapor Llonch es podrà fer un joc per conèixer millor l’APP d’aquest servei i també tindrà presència la futura Escola de Restauració de Sabadell, en un espai propi, amb demostracions professionals durant tota la Fira.

D’altra banda qui vulgui podrà rebre informació dels cicles formatius en ensenyaments artístics d’Art i Disseny que s’imparteixen a l’Escola Municipal Illa.

Més informació i inscripció

L’entrada a SBD Fira PRO: Formació i Treball és gratuïta però cal inscripció prèvia a sbdfirapro.sabadell.cat

L’horari d’obertura al visitant de la fira serà dimecres 6 de març de 9 a 14 h i de 16 a 19 h, dijous 7 de març de 9 a 14 h i dissabte 9 de març de 10 a 14 h.