PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Comencen els treballs per retirar la canya americana a gairebé 3.000 m2 del riu Ripoll

L’objectiu és recuperar les espècies autòctones del riu i eliminar-ne la vegetació invasora Comencen els treballs per retirar la canya americana a gairebé 3.000 m2 del riu Ripoll

L’actuació s’està duent a terme al tram de riu a l’alçada de l’Horta de Can Quadres, un tram d’uns 300 metres de longitud i una superfície total 2.767 m2. Divendres passat van arribar les primeres màquines encarregades d’eliminar la canya americana i aquesta setmana s’han intensificat les tasques.

L’actuació, on s’inverteixen més de 50.000 mil euros, compta amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinada a executar treballs de manteniment i conservació de lleres públiques en trams urbans.

Amb aquest tipus d’intervenció es persegueix l’eliminació de la canya americana, considerada vegetació invasora, i la revegetació d’aquest tram amb espècies autòctones herbàcies, arbustives i arbòries de ribera. D’aquesta manera s’aposta per potenciar l’estabilització d'una vegetació de ribera pròpia.

El procés d'eliminació, que segueix criteris establerts per l’ACA, inclou treballs d’extracció mecànica de la part aèria i del rizoma fins a 50 cm de profunditat, utilitzant retroexcavadores i giratòries. Les restes vegetals es trituren in situ, i es fa un repàs manual per eliminar fragments restants, realitzant-hi un seguiment per retirar els possibles rebrots.

La regidora de Salut i Gestió de Plagues, Sílvia Garcia, ha explicat que

“amb la retirada d’aquesta espècie invasora volem potenciar i estabilitzar el desenvolupament de la vegetació de ribera i la fauna autòctona. Volem continuar en aquesta línia i estem en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua per poder fer el mateix en altres trams del riu”.

Amb l’objectiu d’anar reduint les superfícies del riu Ripoll amb saturació d’espècies invasores, l’Ajuntament ha sol·licitat a l’ACA una nova subvenció per a la retirada d’espècie invasora al tram del Molí de l’Amat. En aquest cas, la superfície a tractar serà de 2.995 m2 i uns 450 metres lineals.

D’altra banda, Lluís Matas, tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat ha assenyalat que

“aquesta actuació és una oportunitat per seguir desenvolupant aquest entorn, on ja hem iniciat els tràmits per regular els nous usos i activitats perquè puguin ubicar-s’hi empreses del coneixement, empreses netes. També és una oportunitat de millora des d’un punt de vista paisatgístic, perquè prengui encara més valor”.

La canya americana és considerada com una espècie invasora que perjudica el desenvolupament natural de la vegetació autòctona de ribera a causa del seu ràpid creixement i la facilitat que té per ocupar grans extensions de terreny. El seu impacte no només afecta la vegetació. També té efectes sobre el desenvolupament de la fauna.