PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Complex Alexandra obté una menció especial als Premis d’Habitatge Social de Catalunya 2012

El jurat distingeix l’equipament sabadellenc per les bones pràctiques en eficiència energètica ...

El jurat distingeix l’equipament sabadellenc per les bones pràctiques en eficiència energètica

El Complex Alexandra de Sabadell ha obtingut un nou reconeixement. El jurat dels Premis d’Habitatge Social de Catalunya 2012, convocats per l’AVS Catalunya (secció de la Asociación Española de Promotores de Vivienda y Suelo) li ha atorgat una menció especial, distingint-lo per les bones pràctiques en eficiència energètica. Els guardons es van lliurar ahir a Sant Just Desvern en un acte que va comptar amb l’assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. La menció a Sabadell la va recollir la tinenta d’alcalde d’Habitatge, Urbanisme i Espai Públic, Marta Farrés, acompanyada per representants de VIMUSA. 

Després de recollir el guardó, Marta Farrés ha comentat “que aquest és un nou reconeixement que ens omple d’orgull. L’edifici Alexandra és sinònim de servei a les persones, de convivència, de cultura i de coneixement. I, alhora, és un equipament que ens demostra que una societat pot avançar en serveis públics i ho pot fer de forma sostenible i respectuosa amb el nostre entorn”.

Promogut per l’empresa municipal VIMUSA i dissenyat pels arquitectes Ricard Perich, Rafael Gálvez i Eduard Freixas, el Complex Alexandra s’ubica entre els carrers de l'Arcàdia i de la Serra d'en Camaró, al barri de Can Rull. L’equipament compta amb 168 habitatges, un centre de serveis i la Biblioteca de Ponent.

Entre les característiques que el defineixen com un edifici energèticament eficient, l’equipament disposa d’un sistema de climatització per geotèrmia (utilitzant pous subterranis) per aplicar-los en sòls radiants, de manera que és més fàcil mantenir la temperatura dels habitatges durant tot l’any. Així mateix, l’edifici disposa de plaques d’energia solar.

D’altra banda, els tancaments s’han executat mitjançant panells de GRC (Formigó armat amb fibra de vidre) facilitant l’aïllament tèrmic.

A les façanes orientades al sud s'ha utilitzat un voladís que permet l’entrada de sol a l’hivern i evitar-lo a l’estiu. Les façanes orientades a est i oest s’han projectat ventilades.

Com a protecció solar, s'han utilitzat persianes enrotllables de lamel·les i accionades amb motor per facilitar l'ús a les persones d'edat avançada. Així mateix, les finestres són de fusteria d’alumini amb doble envidrament amb cambra d’aire.

Amb aquestes i altres mesures s’afavoreix la regulació de la temperatura interior de l’edifici, evitant despeses innecessàries en calefacció o aire condicionat. Alhora, el conjunt de característiques del Complex Alexandra li han permès obtenir la qualificació energètica A per part de l’Institut Català d’Energia.

Als Premis d’Habitatge Social de Catalunya 2012 s’han presentat un total de 68 projectes, corresponents a actuacions finalitzades a Catalunya entre l’1 de setembre de 2009 i el 31 d’agost de 2012.

La menció del jurat se suma a altres reconeixements que el Complex Alexandra ja ha obtingut amb anterioritat. Així, l’any 2011, l’AVS li va lliurar el segon accèssit dins la categoria de millor edificació en obra nova. Al maig del 2010 va obtenir el Premi Nacional Greenbuilding 2010 com a Projecte més innovador.