PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Les obres del Ripoll fan aparèixer nous elements patrimonials i naturals com la Font de la Mina

Amb motiu de les obres que s’han executat al llarg del riu Ripoll, han aparegut diferents elements de valor patrimonial i natural  ...

Amb motiu de les obres que s’han executat al llarg del riu Ripoll, han aparegut diferents elements de valor patrimonial i natural  susceptibles de millora o arranjament. És el cas de la Font de la Mina. Tal i com ha comentat Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat, en la roda de premsa d’aquest migdia, “des de l’any 1965 al 1997, en aquesta zona hi havia horts, es van treure i es va arranjar aquest camí. És una bona notícia perquè recuperem espais de referència del Ripoll i veiem com el passat del riu, que era una claveguera, és una realitat natural sostenible i de lleure per a la ciutadania”. Monge també ha afegit que “la font s’ha construït de material reciclable de la mina del costat, que li ha donat el nom”.

Aquesta font, no documentada com a tal fins ara, va aparèixer en eliminar els horts que hi havia a peu del talús situat entre la Bassa de Ca la Paula i l’antic escorxador. Era un dels punts d’aigua del que es nodrien per regar els hortolans de la zona i estava oculta fins l’obertura del tram de camí  comprès entre el molí d’en Fontanet i el molí de les Tres Creus pel marge dret del riu. Es tracta d’una surgència que prové d’una mina obrada  amb una volta d’obra de dues peces.

Cal destacar que  aquest paratge, històricament, ha estat una zona amb molta aigua. Hi  ha documentada la mina que nodria la bassa de Ca la Paula i la font de les Cireres, així com altres surgències.

Aquesta mina podria ser una de les moltes que hi havia a l’àmbit del Ripoll que captaven aigua per fer anar els enginys hidràulics dels molins del Ripoll i que en ser afectades per les avingudes del 1962 van quedar en l’oblit.

Per evitar el seu deteriorament s’ha procedit a consolidar l’estructura de la mina, s’ha col·locat un bec a la sortida de la mateixa i s’han fet un parell de basses perquè puguin beure els animals que hi circulin pel camí. S’ha col·locat un cartellet amb el nom de la Font, on s’indica la qualitat de l’aigua.

També s’han col·locat un parell de bancs tipus rústic i un bidó tipus paperera.

Aquestes actuacions han estat executades pels equips de manteniment del Ripoll Rodal de CIPO. L’aigua d’aquesta font,  hores d’ara no és apta per al consum humà.