PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Les obres de renovació de la Bassa obligaran a tancar-la durant els propers mesos

Els treballs es fan ara per garantir la seguretat de la instal·lació

bassa16L’Ajuntament de Sabadell inicia la renovació de la Bassa de Sabadell, que permetrà solucionar els problemes que estan causant les fuites d’aigua que es van començar a detectar el 2014 i aprofitarà l’ocasió per posar aquest equipament al dia, després d’un període d’anys sense operacions de manteniment de gran envergadura.

Les fuites han alterat les condicions físiques del terreny, les quals han causat problemes importants d’estabilitat. També s’ha detectat que el col·lector que passa sota la Bassa està en mal estat. Aquesta situació fa que la instal·lació no es pugui reobrir fins que es realitzin els treballs que consolidaran el terreny i, per tant, aquest estiu la Bassa haurà d’estar tancada.

El Govern municipal considera que aquestes obres són imprescindibles per garantir la continuïtat de la Bassa, un equipament que té una funció de lleure i de relació social molt important a la ciutat. D’altra banda, aquesta instal·lació depassa l’àmbit municipal, ja que rep molts usuaris de tota la comarca i més enllà.

Segons Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, “l’herència amb què ens hem trobat la Bassa impedeix de mantenir-la oberta. El cicle de vida s’ha acabat. Ara no farem un pedaç, sinó que farem una renovació a fons de l’equipament i l’adaptarem als estàndards i la normativa actuals”.

La tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez, ha afirmat que “a partir d’ara farem un estudi i presentarem un plantejament transversal de ciutat. No podrem suplir la Bassa, però intentarem arribar a acords amb les entitats privades de la ciutat i amb altres municipis per tal de donar servei a la ciutadania de Sabadell”.

Primera fase d’obres

Les obres es faran després que s’ha comprovat que el sistema d’impulsió d’aigua tractada i regenerada presenta fuites. Ara ja hi ha una part del vas de la piscina que presenta un enfonsament d’entre 10 i 12 centímetres a la part més afectada. Això suposa que el sistema de depuració d’aigua de la piscina no funcioni adequadament i que l’aigua no es pugui depurar correctament.

Els treballs que s’han de realitzar suposen unes obres en profunditat al conjunt de la Bassa. Per fer-les caldrà desmuntar tobogans i altres elements que puguin quedar afectats per les obres. Després, es farà la consolidació del terreny, amb l’aplicació de resines, i els treballs d’enderroc de la platja i del coronament de la piscina –la part de dalt.

Es procedirà llavors a eliminar els elements afectats i substituir la canonada de connexió entre la sala de tractament i l’anella d’impulsió de l’aigua. A més, caldrà la substitució de l’anella d’impulsió, del sobreeixidor d’aigua i del sistema d’aigua regenerada. Finalment, es farà la renovació total de les platges. L’Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte d’aquesta fase d’obres, que tenen un pressupost de 1.035.937 euros i que s’adjudicaran properament. És previst que comencin el proper mes d’abril.

Les obres es fan després que, a l’estiu del 2014, es va detectar un excés d’aportació d’aigua per mantenir el nivell òptim de la làmina d’aigua. Un cop finalitzada la temporada, i amb la instal·lació tancada, es van realitzar diferents proves per tal de saber l’origen del problema.

Al gener del 2015 el departament de Manteniments va emetre l’informe tècnic que posava de manifest que el sistema d’impulsió d’aigua tractada i regenerada presentava fuites que podrien causar danys importants per moviments del terreny.

Col·lector malmès

Una vegada que es va comprovar l’enfonsament del terreny, al novembre passat es va fer un estudi geotècnic de la zona, que ja va constatar que el col·lector que passa sota la Bassa havia sofert danys estructurals. Les esquerdes observades impliquen un possible desplaçament, que podria estar provocat per una empenta del terreny. Aquest fet genera un problema d’inseguretat que s’ha de reparar abans de reobrir la Bassa. Properament es farà un aixecament topogràfic per prendre totes les dades necessàries, que permetran fer el projecte de reparació del col·lector. Mentre es realitza aquest estudi, es farà el procés d’adjudicació de les obres de la primera fase de la Bassa.

Segona i tercera fase

La segona fase d’obres, amb pressupost aproximat de 600.000 euros, consistirà a renovar el vas de la Bassa amb la substitució de l’enrajolat i l’arranjament de les juntes d’impermeabilització. La tercera fase consistirà en la instal·lació d’una nova depuradora, adaptada a les necessitats i la normativa actual.