PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Els cinc museus de Sabadell omplen la ciutat d’activitats, entre el 18 i el 22 de maig, per celebrar conjuntament el Dia i la Nit Internacional dels Museus

dianit17Jornades de portes obertes, activitats gratuïtes, itinerari pel Ripoll i descobriment de les joies dels museus...

 Jornades de portes obertes, activitats gratuïtes, itinerari pel Ripoll i descobriment de les joies dels museus, activitats destacades per celebrar el Dia i la Nit dels Museus a joies17la ciutat

El Museu d’Història de Sabadell, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa i l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 –els cinc museus més rellevants de la ciutat– s’han coordinat per cinquè any consecutiu per celebrar el Dia Internacional dels Museus –el 18 de maig– i la Nit Internacional dels Museus –la nit de dissabte 21 al diumenge 22– de forma conjunta a Sabadell proposant diverses activitats. La imatge per promoure la proposta l’han creada els alumnes de l’Escola Illa de Sabadell, Tomàs Gandia i Rubén Cerezales.

El Dia Internacional dels Museus se celebra als cinc continents i és una ocasió única de trobada entre els professionals dels museus i el seu públic. En les passades edicions, ha assolit una participació rècord, amb més de 30.000 museus participants de més de 120 països.

Dimecres 18 de maig, Dia Internacional dels Museus

El dimecres 18 de maig, de 17 a 00 h, tindrà lloc l’itinerari Paisatges del Ripoll, una mirada polièdrica, que transcorrerà pel voltant de la mil·lenària Horta Major amb l’objectiu de conèixer el paisatge cultural del riu Ripoll. I és que el tema proposat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) enguany per al Dia Internacional dels Museus és Museus i paisatges culturals. Per això els museus proposen una passejada pel riu Ripoll, per conèixer el patrimoni geològic, industrial i paisatgístic d’aquest indret de la ciutat cada cop més visitat i que ha captivat tants artistes.

D’altra banda, entre el 18 i el 22 de maig es proposa una gimcana familiar que convida els participants a descobrir la Joia del Museu de cada centre. Entre els participants que la completin, se sortejaran cinc lots de regal, amb obsequis dels museus organitzadors. Els premis dels guanyadors de la gimcana es lliuraran el dijous 26 de maig, a les 6 de la tarda, en un acte al Museu d’Història de Sabadell, que comptarà amb l’actuació de la coral infantil de l’escola Praeludium. En el mateix moment, Tomás Gandia i Rubén Cerezales –alumnes de l’Escola Illa que han dissenyat la imatge del Dia Internacional dels Museus la ciutat– rebran vals de compra de materials i objectes afins als seus estudis a comerços de la ciutat.

Dissabte 21, programació especial per a la Nit dels Museus a Sabadell

El dissabte 21 de maig, tindrà lloc la cinquena Nit dels Museus de Sabadell, emmarcada dins de la celebració de la dotzena Nit Europea dels Museus. Durant una obertura nocturna, els visitants podran descobrir gratuïtament les col·leccions dels museus, així com els esdeveniments especials organitzats per a aquesta diada. Des de 20 a 00 h, els museus de la ciutat obriran les portes i proposaran activitats gratuïtes de música, dansa o teatre.

La programació especial de la Nit s’ha construït gràcies a cinc actuacions organitzades per cadascun dels museus, amb la col·laboració de diferents entitats i agrupacions de la ciutat, que són: Coral Belles Arts de Sabadell, Sonoziendo, Escola Cypherz, Esbart Sabadell Dansaire i Companyia Dansa “Contemporánea”.

L’activitat començarà a les 20 h al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, on la Coral Belles Arts de Sabadell cantarà algunes peces del seu repertori. A les 20.45 h, el Museu d’Art de Sabadell acollirà un petit concert acústic de Sonoziendo, grup sabadellenc de rock dur i folklore. A 21.30 h, l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 proposarà una mostra de dansa urbana a càrrec de l’Escola Cypherz. A les 22.15 h l’Esbart Sabadell Dansaire ballarà danses amb història al Museu d’Història de Sabadell. Finalment, a les 23 h, el Museu del Gas proposarà danses al mirador, amb la Companyia de Dansa "Contemporánea".

La Nit dels Museus té com a objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i, en particular, a un públic més jove. Vol també generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós. La Nit Europea dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des del 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO. La Federació Francesa d’Amics dels Museus i la Reunió dels Museus Nacionals francesos (RMN) en són socis institucionals.

Activitats als cinc museus

A l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, del dimecres 18 i a diumenge 22, hi haurà jornada de portes obertes per visitar l’exposició “El so de la llum. Mompou & Gaudí” i la joia del Museu: La campana, fabricada a la Fundició Dencausse i cedida gentilment per la Fundació Frederic Mompou. El diumenge 22 de maig, a les 12 h, proposa una activitat familiar: una visita comentada a l'exposició "El so de la llum". L'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 obre les portes de 17 a 21 h, de dimarts a dissabte; i d'11 a 14 h els dissabtes i diumenges. Els dilluns és tancat al públic.

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, del dimecres 18 i a diumenge 22, proposa una jornada de portes obertes per visitar les exposicions: “Avui investigues tu!” i “El Triceratops torna a Sabadell!”, a més de la Joia del Museu: Quadre a l’oli de Mauricio Antón pintat l’any 1989, que representa una reconstrucció del paleoambient i de la fauna que habitava durant el Miocè mitjà en el que actualment és el jaciment de Can Llobateres (Sabadell). I el dissabte 21, a les 11.30 h, proposa una activitat familiar: Pintem el mural "Sabadell fa 10 milions d'anys", per a infants a partir de 5 anys. El museu obre les portes de dimarts a divendres de 10 a 14 h, divendres de 17 a 20 h, dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenge d’11 a 14 h. El dilluns és tancat al públic.

Al Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, del dimecres 18 al diumenge 22, entre 10 i 20 h, hi haurà jornada de portes obertes per visitar l’exposició: “Hi jugues? Pensem en energia”, com també la Joia del Museu: El llum de gas a Barcelona de Lola Anglada. El diumenge 22, a les 11.30 h, tindrà lloc una activitat familiar: Imatges en moviment, per a infants a partir de 4 anys. El museu obre de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h. Diumenge 21 de maig, horari especial de 10 a 00 h.

El Museu d’Art de Sabadell, del dimecres 18 i a diumenge 22, proposa una jornada de portes obertes per visitar l’exposició permanents i temporals: “Academicismes del s. XIX”, “De l’Art Nou als anys trenta”, “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica” i “Sanctuarium. El taller de l’artista. Col·lecció Placid Garcia-Planas”. I també la Joia del Museu: El Bestiari de Joan Oliver, il·lustrat per Xavier Nogués. Dibuixos originals. L’activitat s’emmarca en els actes d’homenatge a Joan Oliver i Sallarès, Pere Quart, organitzats per la Comissió Any Joan Oliver i serà oberta fins al 17 de juliol. El diumenge 22, a les 12 h, tindrà lloc una activitat familiar: Va de bèsties!, per a infants a partir de 3 anys.

El Museu d’Història de Sabadell, del dimecres 18 i a diumenge 22, obre les portes per mostrar les exposicions permanents i l’exposició temporal “Els pioners. Els primers passos de l’arqueologia a Sabadell, 1912-1915”. A més, es podrà veure la Joia del Museu: El castell d’Arraona. El dissabte 21 el MHS obrirà de 17 a 00 h. El mateix dissabte, a les 18 h, s’explicarà el conte El blauet del Ripoll, per a infants a partir de 3 anys.

Més informació:http://dianitmuseussabadell.wix.com/diainitdelsmuseus/

https://www.sabadell.cat/ca/cultura/51618-dia-i-nit-internacional-dels-museus