PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

“District of Future”: les TIC al servei de la millora energètica de Sabadell

district of the future

Miquel Soler i Antolí, regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació

L’energia és ara un factor crític per a la gestió urbana, al mateix nivell que els residus, l’urbanisme, l’habitatge o la mobilitat, ja que totes les decisions individuals o col·lectives que prenem en aquests àmbits acaben tenint una repercussió energètica. La ubiqüitat d’internet ha fet que tots els comptadors d’energia estiguin connectats en temps real i es puguin utilitzar, de forma remota, multitud de dades i paràmetres que abans hauria estat molt més costós de recollir i integrar (“el petroli del segle XXI”). No obstant això, la disponibilitat de dades energètiques a escala local és gairebé nul·la. És especialment deficitari l’accés a dades en temps real, com també l’agregació de dades a nivells inframunicipals (districte o barri).

És per aquestes raons que l’Ajuntament de Sabadell ha desenvolupat el projecte “District of Future” (DoF), juntament amb les ciutats de Corby i Orleans, cofinançat pel 7è Programa Marc de la Comissió Europea. A Sabadell, els barris triats han estat els districtes 4 i 5, i els edificis “representatius” han estat el bloc d’habitatges de VIMUSA “Can Llong IV”, la central de recollida pneumàtica de Can Llong i l’edifici administratiu de “Cal Marcet”.

El DoF incorpora eines per a la planificació energètica multiedifici (districte, barri, ciutat), a partir de grans volums de dades majoritàriament intraurbanes, històriques i en temps real. Aquest és el seu principal actiu respecte a la resta d’aplicacions ja existents al mercat, generalment centrades en edificis “aïllats”. Cal reconèixer-ne les limitacions –no inclou dades de consums energètics fora dels edificis, com els derivats de la mobilitat urbana–, però és un punt de partida que cal anar enriquint amb majors volums d’informació d’edificis representatius, de Sabadell o d’altres ciutats, perquè sigui una eina vàlida en diversos escenaris i tipus de districtes.

'District of Future' és una eina valuosa per obtenir dades de consum i producció energètics dels barris de la ciutat

L’Ajuntament, a més de la transferència de coneixement de la resta de socis del projecte, i altres actors energètics i tecnològics del nostre entorn comarcal i metropolità, s’emporta del projecte un catàleg valuós de propostes de millora energètica dels edificis, així com una eina per obtenir dades de consums i producció energètics dels barris de la ciutat, que poden ajudar a determinar diferències entre si i mesures correctores. En general, les eines del DoF són potents per planificar polítiques i mesures futures d’eficiència energètica de l’Ajuntament, en l’àmbit de ciutat i barris, anticipant la seva efectivitat. També pot ser útil aquesta eina per dimensionar les instal·lacions futures d’energies renovables descentralitzades, que són una aposta de l’equip de govern.

El repte és elaborar, doncs, un pla d’acció a partir dels resultats obtinguts i acordar amb la resta de socis la possibilitat de continuar fent servir i perfeccionant aquestes eines un cop finalitzat el projecte. Finalment, la integració de dades efectuada en el marc del projecte pot ser l’embrió d’un projecte futur de plataforma digital, interoperabilitat i “big data” de ciutat. A més, com a lliçó per al futur, s’ha posat clarament en relleu el potencial que pot tenir l’obertura de les dades municipals a fi que els emprenedors del nostre entorn creïn noves aplicacions digitals que contribueixin a la millora de la gestió urbana. El projecte ha estat ben valorat en el marc de la jornada de difusió celebrada durant la Setmana de l’Energia i el Canvi Climàtic, el passat 16 de juny.

Els resultats obtinguts en el projecte “District of Future” ens esperonen a seguir treballant per implantar noves accions en l’àmbit TIC, amb el suport de finançament extern per minimitzar el risc, que posicionin Sabadell com a ciutat innovadora capdavantera al nostre entorn. L’única condició que hi posem és que aquestes accions han de ser aplicables i efectivament aplicades, amb un impacte directe en la millora de les condicions de vida de la ciutadania i reforçant l’ecosistema d’innovació local i comarcal, sovint massa desconnectat encara de l’estratègia municipal


 solertwitter

 

 

@msolant

 

 

 

Departament de Comunicació – Pl. de Sant Roc, 1. 08201 Sabadell. Tel. 93 745 31 18. premsa@ajsabadell.cat