PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Cavalcada de Reis es renova i incorpora elements del passat tèxtil de la ciutat

Hi haurà tres carrosses noves, fanalets, dansa i hi participaran més de 500 voluntaris...

Hi haurà tres carrosses noves, molts fanalets, molta més dansa i hi participaran més de 500 voluntaris

IMG-20170103-WA0002La Cavalcada de Reis del 2017 a Sabadell presenta diverses novetats. La més rellevant és que s’han posat les bases perquè a partir d’ara esdevingui un espectacle itinerant singular, amb elements identificadors propis que la diferenciïn de les cavalcades d’altres ciutats. Per això s’ha redissenyat a partir d’elements que apareixen en el conte Nit de Reis a Sabadell, pal vertebrador del nou cicle nadalenc, que incorpora elements amb què la ciutat se senti identificada, els quals han anat sorgint en el projecte Teixint el Nadal que té lloc aquests dies al passeig de la Plaça Major.

Acompanyada de l’alcalde, Juli Fernández, les novetats les ha presentat la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, en conferència de premsa avui, dimarts 3 de gener, a les 5 de la tarda, a la Fira Sabadell, amb la presència de representants de les entitats que participen en la Cavalcada i dels patrocinadors. L’acte ha començat amb la lectura del conte Nit de reis a Sabadell a càrrec de l’autor, David Vila.

Cavalcada 5Montserrat Chacon ha afirmat que “ens fa molta il·lusió encetar aquest nou cicle que ha de convertir la Cavalcada de Sabadell en un espectacle itinerant amb què la ciutat se senti plenament identificada. Una activitat que enllaci el passat i el futur a partir d’un eix vertebrador tan important com el tèxtil”.

Juli Fernàndez ha expressat que “amb tot el contingut de què es dota la nova Cavalcada estem creant cultura popular. Perquè en aquesta ciutat hi havia fàbriques, amb treballadors, encarregats, cosidores, ordidores, teòrics tèxtils... i a partir d’ara el seu record formarà part d’aquest nou relat de què disposa la Cavalcada, amb l’objectiu que els infants puguin conèixer el passat de Sabadell”.

Rebuda dels Reis d’Orient

El dijous 5 de gener, a les 17.30 h, és previst que els Reis d’Orient arribin a Sabadell, concretament a la plaça de la Nova Creu. En aquell moment començarà la teatralització del conte Nit de Reis a Sabadell. Tant els reis com l’ambaixador prendran part en l’espectacle. Acte seguit, l’alcalde lliurarà les claus de la ciutat al tres reis.

Cavalcada 1La Cavalcada

Aquest any la Cavalcada anirà de sud a nord. Sortirà a les 6 de la tarda de la rda. de Pau Vila cantonada amb la ctra. de Barcelona i pujarà per l’av. de Barberà, la Rambla, la pl. del Dr. Robert, el pg. de la Plaça Major, el pg. de Manresa, la via de Massagué, l’av. de l’Onze de Setembre, la pl. de la Creu Alta, la ctra. de Prats de Lluçanès, el c. de Francesc Layret, l’av. de la Concòrdia i l’av. de Matadepera. Acabarà cap a les 9 del vespre a l’av.de Can Deu.

Hi participaran més de 500 persones. Algunes aniran dalt de les carrosses i la majoria formarà part de les comparses a peu. També hi haurà una calessa amb l’ambaixador, 6 carrosses reials , 1 vehicle amb l’estel, 3 camions de més de 12 m portadors de regals i dels tradicionals caramels, 25 motocicletes tipus escúter i 20 vehicles tipus Seat 600, a més d’un vehicle de bombers d’ADF i camió de bombers.

De les sis carrosses, tres són completament noves, dissenyades en col·laboració amb l’Escola Illa. Incorporen elements significatius del passat tèxtil. El 2016 s’ha dedicat específicament a crear el nou concepte de comparses, la composició, el vestuari i la caracterització, tenint en compte els materials i elements dels quals ja es disposa, però també dissenyant-ne i fabricant-ne de nous.

Cavalcada 3La dansa formarà part important de les comparses i seguicis, amb 186 participants provinents majoritàriament d’escoles de dansa i de patinatge de la ciutat. També s’incorporen moviments coreogràfics unificats a totes les comparses, com també dansa en comparses específiques.

Una altra novetat és l’elaboració d’un vestuari específic per al gruix de les noves comparses a peu, d’acord amb el nou disseny de carrosses i millores en el vestuari ja existent.

Composició

La comparsa que encapçalarà la Cavalcada la integraran un grup que representen els obrers, els quals ajudaran els reis durant tota la nit, acabant de recollir les darreres pipes dels infants, les últimes cartes amb els desitjos i, sobretot, repartiran principalment els regals –i el carbó– per totes les cases colze a colze amb els patges de ses majestats.

La segona comparsa és la de l’ambaixador, que anirà acompanyat pels torxers. I, finalment, la tercera comparsa serà la de l’estel, que portarà el cos de dansa més gran de tota la Cavalcada, així com al davant hi haurà un grup de patinadores que circularan com si fossin estels fugaços.

El cos principal de la Cavalcada el compondran les 3 carrosses reials, 3 carrosses d’acompanyament i 3 carrosses de regals i caramels. Pel que fa a les comparses reials, les acompanyaran un grup de fanalers i abanderats.

Cavalcada 4Participants

Participen a la Cavalcada les entitats teatrals següents: Joventut de la Faràndula, Centre Sant Vicenç, Ciervo, Encert i el grup de teatre de l’AV de la Creu de Barberà. Pel que fa a la dansa: Bots Dansa, Escola Mònica Escribà, El Gimnàs, Dansa-Kmystudio, Driss Dansa i Estudio de Danza Mar Luque, a més del Club de Patinatge Artístic de Sabadell, amb un total de 186 voluntaris. Finalment, també hi prenen part la Germandat de Sant Antoni Abat “Colla Vella” i la Joventut de Sant Antoni Abat Colla Nova, el Club dels 600 de Sabadell, Vespa Club, Cicloamics, Bruixes del Nord, Diables de la Creu Alta, Forques de Can Deu, Sentinelles d'Arkemis, Sabadell Comerç Centre, ADF-Sabadell, el Parc de Bombers i el Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Enguany patrocinen la Cavalcada Cafès Pont, CIPO, Establiments Viena, Foment del Reciclatge - Grup Everest, La Moderna, Smatsa i TUS.

Espais per a discapacitats

Per primer cop a la Cavalcada hi haurà 3 espais per a persones amb cadira de rodes. Concretament seran a l’av. de Barberà cantonada amb la pl. de Barcelona, al pg. de Manresa i a la pl. de la Concòrdia.