PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
13
Setembre
2018

El Govern municipal considera que cal posar ordre i fiscalitzar les concessions per assegurar que prima el compliment del servei i no l’interès particular

L’equip de govern considera molt greu que la investigació judicial del Cas Mercuri apunti que diners públics del contracte de residus i neteja viària es destinessin a finançar la campanya electoral d’un partit polític

Per a l’equip de govern, la interlocutòria ratifica la necessitat de posar ordre als contractes realitzats. L’Ajuntament actua com a acusació particular

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sabadell lamenta que, a la vista de la interlocutòria, s’evidenciï que diners públics es destinessin a una finalitat partidista. La jutgessa del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Sabadell constata la vinculació entre la concessió del servei de residus i neteja viària a l’empresa SMATSA i activitats de membres del govern de Manuel Bustos, així com actes de la campanya electoral del PSC, que governava en els moments dels fets.

La interlocutòria del passat 6 d’agost qualifica la trama en què estaven presumptament involucrats càrrecs electes, personal eventual, funcionaris municipals, càrrecs del PSC i directius de les empreses SMATSA i SGPM, del Grup Vendex, d’organització criminal i la defineix com un grup perfectament organitzat per obtenir un rèdit o benefici econòmic aliè a l’interès públic.

L’Ajuntament considera que la informació que s’ha fet pública ara, amb l’avenç de la instrucció, ratifica la necessitat de revisar els contractes realitzats en el marc d’aquest “entramat delictiu”:

cal posar ordre i fiscalitzar les concessions per assegurar que prima el compliment del servei i no l’interès particular,

ha afirmat l’alcalde Maties Serracant.

En relació amb les novetats sobre la concessió a SMATSA, l’alcalde ha assegurat que

tenim l’empresa que alguns van voler, però tenim dubtes de si era la que podia oferir el millor servei a la ciutat. Amb la informació de què disposem, cada cop hi ha més indicis que es van alterar les normes de contractació per afavorir Vendex. La investigació ha posat de manifest que SMATSA va gastar molts diners a influir en l’adjudicació del contracte, no a netejar els carrers.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Transparència, Joan Berlanga, ha manifestat:

estem davant de la concessió més gran de l’etapa Bustos, un contracte de 15 anys i 285 milions d’euros, i des del govern, seguint l’encàrrec de la ciutadania, hem impulsat l’acusació particular. Amb aquesta interlocutòria es confirma la nostra preocupació i treballarem per arribar fins al final.

L’Ajuntament, personat com a acusació particular

L’Ajuntament de Sabadell té coneixement de les actuacions judicials, perquè el nou Govern municipal va executar l’acord municipal de personar-se a la causa del Cas Mercuri com a acusació particular. El Ple municipal del 2 de desembre de 2014 va acordar que l’Ajuntament, com a màxim vetllador dels interessos corporatius i de la ciutat, es personés en aquestes diligències, considerant que s’havien pogut lesionar els interessos de la institució municipal i dels cabals públics, a més de repercutir de manera molt negativa en la imatge de la ciutat.

D’altra banda, en els darrers anys l’Ajuntament ha rebut diferents peticions d’informació per ordre de la jutgessa instructora, que ha cursat amb la màxima diligència. La darrera va ser a finals els mes d’agost i en aquest moment s’està acabant de recopilar la documentació dels diferents departaments, documentació que en tots els casos es refereix a la relació econòmica amb les empreses del grup Vendex.

Comissió Jurídica Assessora

L’Ajuntament de Sabadell ja va sol·licitar l’any 2016 a la Comissió Jurídica Assessora –òrgan consultiu dependent de la Generalitat de Catalunya– un dictamen preceptiu i vinculant que determini si el contracte de residus i neteja, adjudicat a SMATSA l’any 2012, per 15 anys, podia ser nul. Aquesta intenció, però, no va reeixir perquè en el seu moment l’expedient del contracte va ser decomissat pels Mossos i la jutgessa que instrueix el cas Mercuri no en va facilitar còpia.