PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

 
 
 
El Museu d'Història de Sabadell commemora els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb una exposició, a partir del 14 d'abril, i un itinerari el 17 d'abril de 2021

 

90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA. EXPOSICIÓ I ITINERARI

EL MUSEU D’HISTÒRIA COMMEMORA ELS 90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA AMB UNA EXPOSICIÓ I UN ITINERARI

 

  • Exposició

14 d’abril de 1931. VISCA LA REPÚBLICA! 90 anys.

Un nou Ajuntament, un nou escut municipal

Dins del cicle d’exposicions compartides «Memòria en Xarxa», impulsat per la Diputació de Barcelona

Dia: a partir del 14 d’abril

Lloc: Museu d’Història de Sabadell (carrer de Sant Antoni, 13).

Organitzen:

Diputació de Barcelona

Ajuntament de Sabadell

Museu d’Història de Sabadell

Arxiu Històric de Sabadell

L’exposició porta per títol “Un nou Ajuntament, un nou escut municipal” i és una producció realitzada en el marc del cicle <Memòria en xarxa> , impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, que en aquesta ocasió consisteix en el muntatge de diverses exposicions que comparteixen el lema “14 d’abril de 1931. VISCA LA REPÚBLICA! 90 anys”. S’obrirà al públic el dia 14 d’abril i restarà instal·lada al museu fins al 16 de maig.

A Sabadell s’hi exhibiran unes matrius d’impremta per fer els segells de goma oficials de l’Ajuntament republicà del 1931, amb un nou escut municipal dissenyat per l’artista i xil·lògraf sabadellenc Ricard Marlet i Saret. Aquestes tres peces van ser donades al museu per l’entitat Drapaires d’Emaús, l’any 2018. L’exposició també mostra tres bans editats per l’Ajuntament de Sabadell i pel comandant militar de la ciutat els dies 14 i 15 d’abril de 1931 i un llibre editat l’any 1933, tot plegat una documentació molt evocativa d’aquest moment històric i que es conserva a l’Arxiu Històric de Sabadell.

L’exposició s’obrirà al públic el 14 d’abril i restarà instal·lada fins al 16 de maig.

Dades històriques i característiques dels objectes i documents exposats

A Sabadell els resultats de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van significar una aclaparadora victòria de Coalició d’Esquerres Republicanes, amb 4.954 vots i 21 regidors, enfront dels 1.995 vots i 12 regidors que va aconseguir Candidatura Catalanista. El mateix dia, un cop sabut els resultats arreu del país, es penjà un gran llençol blanc amb un «Visca la República» ben clar i català.

El nou Ajuntament republicà escollí com a alcalde Salvador Ribé Garcia, membre fidel del Círcol Republicà Federal i fabricant tèxtil. Jaume Ninet Vallhonrat, també del Círcol, home d’acció i industrial metal·lúrgic, n’esdevingué el primer tinent d’alcalde.

Els primers bans editats per l’Ajuntament i pel comandant militar de la ciutat foren d’una exquisidesa, un civisme i una fermesa evidents.

El nou consistori es presentava a la ciutadania amb nous símbols. L’ajuntament s’engalanà amb la bandera republicana i la senyera. Al saló de plens es penjà el retrat de l’expresident de la Primera República, Francesc Pi i Margall. Un any després, el 29 d’abril de 1932, en el seu lloc s’hi posà un bust amb l’al·legoria femenina de la República.

El nou Govern municipal encarregà a l’artista i xilògraf Ricard Marlet i Saret (Sabadell, 1896 - Matadepera, 1976) el disseny d’un nou escut de la ciutat, que serviria de referent gràfic per a la impressió dels papers de carta i altra documentació oficial, per il·lustrar algunes edicions de llibres de l’Ajuntament i per a la confecció dels nous segells de goma amb què es validaven la documentació i les notificacions administratives.

El nou escut municipal consistia en un rombe central amb les quatre barres i la ceba al mig, envoltat per dues branques: a l’esquerra, una d’olivera, símbol de la pau, i a la dreta, una de llorer, símbol de la victòria.

En el marc de la commemoració dels 90 anys de la proclamació de la Segona República, el Museu d’Història exhibeix unes matrius d’impremta per fer els segells de goma oficials de l’Ajuntament republicà del 1931, amb un nou escut municipal dissenyat per l’artista i xil·lògraf sabadellenc Ricard Marlet i Saret. Aquestes tres peces van ser donades al museu per l’entitat Drapaires d’Emaús, l’any 2018. L’exposició també exhibeix tres bans editats per l’Ajuntament de Sabadell i pel comandant militar de la ciutat els dies 14 i 15 d’abril de 1931 que són molt evocatius d’aquest moment històric i que es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell. L’exposició s’obrirà al públic el 14 d’abril i restarà instal·lada fins al 16 de maig.

 
Optimitzada matrius impremta per segells MHS    Optimitzada BONA Ban 14 abril AHS    Optimitzada 14 abril 1931 AHS       Optimitzada DIBA BANDEROLA OK  
 

Peus de les imatges:

-     Matrius d’impremta per fer els segells de goma oficials de l’Ajuntament de Sabadell, l’Alcaldia de Sabadell i el servei de beneficència municipal. Disseny. Ricard Marlet i Seret. Material: aliatge de plom. Sabadell, maig de 1931. Donació de Drapaires d’Emaús, 2018 (MHS).

-     Ban municipal del 14 d’abril de 1931 (AHS).

-     Proclamació de la Segona República des del balcó de l’Ajuntament. Sabadell, 14 d’abril de 1931 (AHS).

-     Imatge gràfica de l’exposició (Diputació de Barcelona).

 

 

 

  • L’itinerari

 Itinerari

Els espais de memòria de la Segona República a Sabadell

Dia: dissabte 17 d’abril, a les 11 h (durada de 2 hores).

Aforament limitat. Inscripcions al telèfon 93 727855 o a l’adreça electrònica mhs@ajsabadell.cat

 

El museu també ha programat, pel disssabte 17 d’abril, un itinerari urbà que recorrerà i visitarà diferents punts i espais que conserven la memòria històrica d’aquesta època: l’antic edifici del Círcol Repúblicà Federal, l’Ajuntament de Sabadell, el propi edifici del Museu d’Història i la placa pintada de l’antic carrer de Francesc Macià (actual carer de Gràcia).

El dissabte 17 d’abril es farà un recorregut urbà per diferents espais que simbolitzen la memòria històrica d’aquells moments de l’any 1931 i del primer govern municipal de la Segona República.

Per començar es visitarà l’antic edifici del Círcol Republicà Federal de Sabadell (1888), el bressol del republicanisme sabadellenc i lloc d’on van sorgir els dirigents i principals membres del govern municipal de l’abril de 1931, amb l’alcalde Salvador Ribé i Garcia al capdavant. A continuació es farà una parada a la plaça de Sant Roc, antiga plaça de Francesc Pi i Margall, davant de l’Ajuntament, un espai que simbolitza la proclamació del 14 d’abril de 1931, la presa del poder polític de la Segona República i la tradició federalista del moment. Tot seguit es farà una visita al Museu d’Història, un museu que fou una de les principals obres culturals del nou govern municipal republicà i que fou inaugurat l’agost de 1931, a la mateixa seu de l’actual carrer de Sant Antoni, lloc on també es visitarà la nova exposició Un nou Ajuntament, un nou escut municipal. L’itinerari finalitzarà davant de l’únic element del nomenclàtor republicà que es conserva a la ciutat, a l’actual carrer de Gràcia: la placa pintada del carrer de Francesc Macià, de l’any 1934.

Degut a l’aforament limitat per la COVID-19, cal fer la inscripció prèvia al telèfon 93 727855 o a l’adreça electrònica mhs@ajsabadell.cat

              
 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura       Twitter Sabadell Cultura

 

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

Publicacions cultura