PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

 
 
 
El diumenge, 18 d’abril a les 10 h del matí, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) us convida a fer l’itinerari L’origen de Sabadell

 

L'ORIGEN DE SABADELL. ITINERARI

Itinerari: L’origen de Sabadell

 

El diumenge, 18 d’abril a les 10 h del matí, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) us convida a fer l’itinerari L’origen de Sabadell. Una activitat gratuïta, que s’inscriu en la Jornada Internacional de Monuments i Llocs. Per participar-hi cal inscriure’s al telèfon 93 727 85 55 de dimarts a dissabte de 17 h a 20 h. Les places són limitades i és obligatori l’ús de la mascareta.

Què hi havia a Sabadell abans del naixement de la vila? Com era la societat de fa uns mil anys? Passejarem pel Ripoll, i coneixerem alguns dels elements cabdals en el naixement de la vila de Sabadell,  el turo d’Arraona, la capella de Sant Nicolau i la sèquia Monar que proporcionava aigua per regar l’horta i energia per fer anar els molins.

Veurem de prop l’esperó entre els rius Ripoll i Tort, a tocar de l’actual pont de la Salut, on s’assentava el castell d’Arraona, actualment desaparegut. El castell va ser un dels elements fundacionals del municipi de Sabadell. Apareix documentat per primera vegada el 1049. Era l’enclavament dels poders feudals delegats del comte de Barcelona en aquesta zona del Vallès.

També visitarem l’actual ermita de Sant Nicolau, citada ja els documents del segle XI amb el nom de Sant Feliu d’Arraona, parròquia i lloc de culte dels habitants de la zona, fins que al segle XIV la parròquia es traslladà a la nova vila de Sabadell, donant lloc amb els anys a l’actual església de Sant Fèlix.

En el recorregut travessarem l’horta Major, que després podrem contemplar des de dalt del pla de Sant Nicolau. Pels documents conservats, sabem que aquesta horta funciona almenys des del segle XIII, tot i que podria ser anterior. L’Horta Major va ser el principal espai agrari regat de la ciutat i està íntimament lligat a la història de la vila de Sabadell. Actualment s’hi segueixen cultivant verdures i hortalisses.

Coneixerem també el recorregut i sistema de funcionament de la sèquia, que actualment encara permet regar les diferents zones d'horts i que antigament a més d'irrigar l’horta Major proporcionava energia hidràulica per fer funcionar els molins d'en Torrella, Xic i Fontanet.

              
 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura       Twitter Sabadell Cultura

 

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

Publicacions cultura