PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Anar a la pagina inicial de cultura

 
 
 

La presentació del llibre “La música de Benet Casablancas. Arquitecturas de la emoción” clou el cicle literari i musical dedicat al compositor

L’acte tindrà lloc el 14 de març al Teatre Principal i comptarà amb la col·laboració del pianista sabadellenc David Casanova

La presentació del llibre “La música de Benet Casablancas. Arquitecturas de la emoción” clou el cicle literari i musical dedicat al compositor

El cicle literari i musical que protagonitza el músic Benet Casablancas i Domingo acaba amb la presentació del llibre “La música de Benet Casablancas. Arquitecturas de la emoción” (Galaxia Gutenberg, 2017). L’esdeveniment tindrà lloc el dimarts vinent, 14 de març, a les 19 h, al saló del Teatre Principal. El pianista sabadellenc David Casanova clourà l’acte amb la interpretació de dues obres de l’autor: Memorial Arraona i Impromptu. L’assistència és amb entrada lliure fins a completar l’aforament.

En aquest cas no es tracta d’una obra de Benet Casablancas, sinó d’un volum que ens acosta al compositor i a la seva obra, i que aplega diferents estudis, articles, entrevistes i testimonis signats per diferents autors. L’obra dibuixa un retrat de la personalitat i visió artística del compositor, destacant la seva figura de músic “humanista”, amb motivacions multidisciplinàries, des de la tasca creativa fins a la pedagògica, passant pels seus interessos  en la investigació musical.

David Casanova tancarà l’acte

L’encarregat de tancar l’acte, David Casanova, és un pianista sabadellenc especialitzat en repertori contemporani. Ha enregistrat pel segell “La mà de Guido”, la integral de la música per a piano de Xavier Benguerel, i ha gravat en col·laboració amb el Barcelona Modern Project Ensable obres de Jose Luis Delàs, Anna Bofill i Jesús Rodríguez Picó. També ha enregistrat per Columna Música, Fundación Autor, D+3 i Darmósmusic Projects.

Casanova ha actuat a l'Auditori de l'Institut Francès de Barcelona, l'Auditori del Teatre Fortuny de Reus, l'Institut Cervantes de Viena, el Conservatori de Perpinyà, la Sendsaal de la Radio de Bremen i l’Arnold Schoenberg Center de Viena, entre d’altres. També destaca l’enregistrament d’un CD amb música per a piano del Col·lectiu de Compositors de Tarragona.

L’acte forma part d’un cicle dedicat al compositor i musicòleg Benet Casablancas i Domingo, un dels músics més destacats del panorama nacional, estatal i internacional. L’Ajuntament de Sabadell i Joventuts Musicals de Sabadell han organitzat aquest cicle en el marc del programa Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024.

 220230308 benet casablancas

 
 
 
 
 
 
 
 

Sabadell acull per primera vegada un cicle literari musical dedicat a Benet Casablancas

La ciutat de Sabadell acull un cicle dedicat al compositor, musicòleg i pedagog Benet Casablancas. Es tracta d’un club de lectura amb tres dels seus llibres més destacats i la presentació del seu nou treball discogràfic. Tot plegat configura el cicle que la ciutat ofereix a un dels seus protagonistes musicals més destacats i internacionals. Aquest cicle ha estat organitzat per Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 i compta amb la col.laboració de Joventuts Musicals de Sabadell.

El cicle dedicat als llibres de Benet Casablancas consta de quatre activitats. S’inicia al mes de novembre i es reprendrà el gener amb una periodicitat mensual. Totes els activitats s’ubicaran a  la sala noble del Principal a les 19 h, amb entrada lliure fins a arribar a l’aforament màxim. Està previst també que totes les presentacions estiguin il·lustrades amb un seguit d’audicions musicals, ja sigui enregistrades o amb la participació d’intèrprets dels quals es confirmarà el nom quan s’anunciïn individualment cadascuna de les activitats.

Tots tres llibres han estat publicats per la prestigiosa editorial Galaxia Gutenberg

 

Més informació:
https://www.galaxiagutenberg.com/ficha-autor/casablancas-domingo-benet/
https://www.elargonauta.com/libros/la-musica-de-benet-casablancas-arquitecturas-de-la-emocion/978-84-17088-73-6/
https://www.wisemusicclassical.com/composer/4155/Benet-Casablancas/
 
Darrers enregistraments de l'autor:
https://www.naxos.com/Bio/Person/Benet_Casablancas/65602Celebration
'Benet Casablancas at Sixty':  https://www.youtube.com/watch?v=osOc84Kf6Pg
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

La faceta assagista de Benet Casablancas protagonitza un cicle literari i musical al voltant del compositor sabadellenc

La faceta assagista de Benet Casablancas protagonitza un cicle literari i musical al voltant del compositor sabadellenc

Sabadell acull un cicle dedicat al compositor i musicòleg Benet Casablancas i Domingo, un dels músics més destacats del panorama nacional, estatal i internacional. Es tracta d’un seguit de sessions en què es donarà a conèixer la seva producció bibliogràfica més destacada, així com es presentarà el seu nou treball discogràfic. L’Ajuntament de Sabadell i Joventuts Musicals de Sabadell organitzen aquest cicle, en el marc del programa Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024.

En total, s’han organitzat quatre activitats: una primera a finals de novembre per presentar el darrer treball musical de Casablancas i, posteriorment, a partir de gener i de forma mensual, una presentació i anàlisi dels seus assajos i estudis musicològics més destacats. Totes les activitats s’ubicaran al Saló del Teatre Principal, a les 19 h, amb entrada lliure fins a arribar a l’aforament màxim. Està previst també que cada presentació estigui il·lustrada musicalment, amb enregistraments i actuacions pianístiques en directe, a càrrec de diferents intèrprets.

En el transcurs, avui, de la presentació del cicle, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha assenyalat que

“la voluntat dels cicles que organitzem en el marc de Sabadell Capital de la Cultura és poder compartir experiències amb persones en actiu i de relleu en el panorama cultural. En aquest cas, comptar amb un referent com Benet Casablancas, poder dialogar i conèixer de primera mà la seva obra és tot un privilegi”.

El regidor ha recordat, a més, que

“aquest tipus d'esdeveniments, com també la Setmana del Llibre, segueix un dels principals ítems que es destil·len del procés de cocreació que marca el programa de capitalitat cultural: posar en valor el talent cultural de Sabadell”.

Per la seva part, el regidor Lluís Matas ha remarcat que

“Benet Casablancas és un músic sabadellenc de relleu internacional, un dels actius culturals de la ciutat. Per mitjà d’aquestes sessions coneixerem el seu esperit humanista a la vegada que, amb un punt d’emoció, descobrirem el seu darrer treball discogràfic. Amb l’organització d’aquest cicle seguim impulsant activitats culturals que permeten projectar a l’exterior el nostre talent i consolidem la marca de Capital Cultural, treballant estretament amb les entitats, en aquest cas Joventuts Musicals”.

Precisament, la presidenta de Joventuts Musicals, Joana Soler, ha manifestat la seva satisfacció per l’organització d’aquest cicle ja que

“desmentim així aquella dita que diu que ningú no es profeta en la seva terra. És un orgull que Benet Casablancas sigui sabadellenc i amb aquest cicle apropem a la ciutat la seva figura i la seva magistral obra”.

Benet Casablancas, present també a l’acte d’avui, ha mostrat la seva il·lusió perquè aquest cicle es faci a casa:

“en primer lloc perquè el darrer treball discogràfic surti a la llum a Sabadell; però també perquè es podran donar a conèixer el contingut dels llibres, els quals són conseqüències de la meva activitat docent, elaborats amb passió i rigor. Aquestes obres també són fruit del compromís que crec que tenim amb la societat de transmetre els nostres coneixements a les noves generacions perquè en treguin profit”.

Estrena discogràfica

El cicle comença el 29 de novembre, amb la presentació del CD titulat Benet Casablancas: The Clarinet Music (Columna Música, 2022), que inclou diverses composicions interpretades per Joan Enric Lluna (clarinet), Josep Colom (piano) i la formació Moonwinds Ensemble, sota la direcció de Pedro Alcalde, algunes en qualitat d’estrena discogràfica mundial. L’acte comptarà amb la intervenció del musicòleg i professor de la UAB Germán Gan, seguida d’un petit recital musical protagonitzat per Joan Enric Lluna i Josep Colom, que  oferiran el programa següent:

         Aforisme – In memoriam Gemma Romanyà

         Epigramas Cervantinos

                     I. Con anima, spiritoso

                     II. Lento e dolce. Siempre un poco rubato

                     III. Con moto

         Dues peces per a clarinet i piano

                     I. Poema

                     II. Moment musical

Romanticisme musical

La segona de les sessions –la primera sobre material bibliogràfic de Benet Casablancas– tindrà lloc el 10 de gener de 2023, on es posarà en relleu l’assaig Paisajes del romanticismo musical: soledad y desarraigo, noche y ensueño, quietud y éxtasis: del estancamiento clásico a la plenitud romántica (Galaxia Gutenberg, 2020). Casablancas, per mitjà dels conceptes que apareixen agrupats de dos en dos en el subtítol de l’obra, fa un recorregut apassionat per aquesta determinant etapa artística. En una contextualització històrica que parteix dels grans autors clàssics, Benet Casablancas fa una aproximació interdisciplinària als principals compositors, motius i tòpics romàntics –el bosc, el caminant, la nit, el sublim– que protagonitzen aquesta etapa clau de la cultura occidental.

Comicitat musical

El llibre El humor en la música. Broma, parodia e ironía (Galaxia Gutenberg, 2014; reed. 2022) serà objecte d’anàlisi  i debat el 14 de febrer. En aquest assaig, una primera versió del qual fou publicat inicialment per l’editorial alemanya Reichenberger (Kassel i Berlin, 2000), el músic sabadellenc examina els diferents registres de la comicitat musical, des dels aspectes més lúdics i catàrtics a la dimensió més espiritual i elevada que representen l’expressió tragico-còmica i la ironia. Totes aquestes qüestions seran il·lustrades amb la discussió detallada d’una gran varietat d’exemples de diferents etapes històriques de la música, des del barroc fins al segle XX, traçant, a la vegada, paral·lelismes amb altres disciplines artístiques, com la literatura, el cinema o la pintura.

Músic “humanista”

El cicle finalitzarà el 14 de març. En aquest cas no es tracta d’una obra de Benet Casablancas, sinó d’un volum que ens acosta al compositor i a la seva obra, i que aplega diferents estudis, articles, entrevistes i testimonis signats per diferents autors. La música de Benet Casablancas. Arquitecturas de la emoción (Galaxia Gutenberg, 2017) dibuixa un retrat de la personalitat i visió artística del compositor, destacant la seva figura de músic “humanista”, amb motivacions multidisciplinàries, des de la tasca creativa fins a la pedagògica, passant pel seus interessos  en la investigació musical. El pianista sabadellenc David Casanova clourà l’acte amb la interpretació de dues obres de l’autor: Memorial Arraona i Impromptu.


 
 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura       Twitter Sabadell Cultura

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

Edicions Cultura