FlipArt. Monogràfics d'arts
Al final es farà una breu presentació del treball realitzat per compartir-lo amb els companys i companyes del centre.
L’activitat és gratuïta i va adreçada a l'alumnat de 2n cicle d'ESO, batxillerat i formació professional.
Artistes participants i disciplines:
Objectius:
- Conèixer els i les artistes i la seva feina a les arts escèniques.
- Comprendre les experiències dels i les artistes: la seva trajectòria, les seves vivències, les dificultats trobades.
Lloc de realització: les sessions s’han de dur a terme en un espai diàfan que permeti el moviment, com ara un gimnàs o una sala polivalent gran.
Material:
- Pantalla
- Projector
- Equip de so i microfonia
- Reproductor amb entrada USB o cable minijack
- Accés a Internet
Observacions:
– És important que l’alumne tingui interès i estigui motivat per fer l’activitat.
- Cal que l'alumnat vagi amb roba còmoda, de gimnàs.
- Durant la sessió cal la presència del professor responsable.
- Durant la sessió cal evitar entrades i sortides dels assistents.
- L’artista ha de tenir aigua durant la sessió.
Xavier Gibert
Monogràfic de videomapping i escenografia digital
Xavier Gibert és un professional multidisciplina- ri amb una sòlida trajectòria com a director tèc- nic, operador de directes, dissenyador d’engi- nyeries audiovisuals, docent i artista multimèdia. Està especialitzat en el disseny d’enginyeria per al control de vídeo a temps real aplicat a escena- ris i és expert en l’operació de sistemes audiovi- suals complexos. Té experiència directiva en en- titats com On Focus, Loop Screen Barcelona i el Festival Internacional de Mapping de Girona. Ha treballat com a cap tècnic en gires destaca- des com la gira “Miedo” d’Albert Pla i col·labora regularment com a assessor tècnic i dissenya- dor per a estudis de creació. La seva feina l’ha portat a escenaris de teatres de renom com el Teatre Nacional de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu o el Teatre Real de Madrid, entre d’altres, i ha col·laborat amb companyies de primer nivell com La Fura dels Baus, Dagoll Dagom o Teatro de la Abadia, i amb reconeguts músics com Al- bert Pla, Natos y Waor, Oques Grasses o Manu Chao, entre molts d’altres. Ha participat en fes- tivals destacats com el Sónar i el Grec. Paral·le- lament, ha desenvolupat i produït els seus pro- pis espectacles audiovisuals amb entitats com Telenoika, que actualment presideix. En l’àmbit docent, és coordinador d’Imatge/ Llum al Postgrau d’Escenificació i Tecnologia Di- gital de l’Institut del Teatre. Així mateix, és pro- fessor i coordinador del departament de vídeo a ETECAM, Escola de Tècnics de Girona.
A partir de la seva extensa expertesa i la seva fa- ceta docent, imparteix aquest monogràfic enfo- cat a la pràctica del videomapping i l’escenogra- fia digital:
Sessió 1: S’oferirà una aproximació teòrica i visual al videomapping i l’escenografia digi- tal, incloent-hi la projecció i anàlisi de treballs d’artistes rellevants i referents catalans i eu- ropeus. Es definirà el videomapping, els seus orígens, què és l’escenografia digital i què pot incloure.
Sessió 2: S’aprofundirà en les tècniques del videomapping, explicant el procés de crea- ció i els elements clau a tenir en compte (de la plantilla a la projecció). S’introduirà softwa- re de creació de continguts.
Sessió 3: S’introduirà el software de gestió de continguts per a la projecció de mappings, sistemes multipantalla i la gestió d’escenogra- fia digital. S’explicarà el concepte de video server i s’introduirà la tècnica audiovisual. Es mencionarà software com Resolume Arena.
Marian Company
Monogràfic de còmic (manga)
A la Marian Company sovint li pregunten quan va començar a dibuixar, i ella respon amb una re- flexió que convida a pensar: “Quan ho vas deixar tu?”. Aquesta idea subratlla una convicció pro- funda: tots dibuixem de petits sense por al resul- tat, entenent el dibuix com una manera natural d’expandir el món interior, d’explicar històries i de comunicar el que som i sentim. Per a ella, l’acte de narrar visualment, de plasmar un mo- ment o una idea, fins i tot en la seva forma més rudimentària com un esbós, és una eina podero- sa i essencial.
Fascinada per la narrativa visual en les seves di- verses formes, Marian Company es va especia- litzar en manga japonès i concept art per a vide- ojocs. Compta amb una sòlida trajectòria de més de 10 anys en el món del còmic, la il·lustra- ció professional i la docència.
La seva carrera com a autora i il·lustradora es va consolidar a l’Escola Joso, centre de referència en l’ensenyament del còmic i la il·lustració. Ha estat la creadora de diversos projectes propis, com el fanzín Déjà Blue Circle o el webtoon Flower Boyz, i la seva feina l’ha portada a parti- cipar en esdeveniments internacionals desta- cats del sector, com la MCM Expo de Londres o la Japan Expo de París. Així mateix, és autora de còmics publicats per Planeta Manga i d’il·lustra- cions per a llibres de l’editorial Destino.
Paral·lelament a la seva activitat creativa, exer- ceix com a professora associada al CITM (Cen- tre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia) de la UPC. Allí imparteix classes de concept art apli- cat a videojocs i acompanya els alumnes en el desenvolupament dels seus projectes finals, amb l’objectiu de guiar-los per esdevenir profes- sionals competitius en la indústria. La seva filo- sofia docent va més enllà de l’ensenyament de tècniques de dibuix; busca orientar els estudi- ants en la creació de pàgines completes i vinye- tes dinàmiques, posant l’èmfasi en la combina- ció de la narrativa visual i l’expressivitat per construir històries que captivin i sorprenguin.
El monogràfic proposa:
Sessió 1: Introducció al llenguatge del còmic i disseny de personatges. S’explicarà què és realment el manga i quines característiques defineixen els seus protagonistes. Es disse- nyaran personatges propis per utilitzar en la pràctica del taller.
Sessió 2: Composició i narrativa seqüencial. Es tractarà l’enquadrament, la diagramació de la pàgina i l’organització de les transicions entre vinyetes per construir un flux narratiu amb sentit. S’elaborarà el guió il·lustrat (storyboard) d’una pàgina d’una història.
Sessió 3: Tècniques gràfiques i acabat final. S’aprofundirà en les tècniques d’entintat i els recursos estilístics disponibles per finalitzar una pàgina de còmic. S’entintarà la pàgina esbossada a la sessió anterior.
Toni Viñals
Monogràfic de teatre musical
Toni Viñals és una figura clau del teatre musical a Catalunya, reconegut com a actor, cantant i crea- dor multidisciplinari. Amb una formació sòlida a l’Institut del Teatre de Barcelona i més de 25 anys de trajectòria, ha participat en una extensa varie- tat de produccions escèniques, abastant teatre musical, text i òpera. Entre els seus papers més destacats es troben treballs amb Dagoll Dagom en muntatges icònics com Scaramouche i Mar i Cel, així com la seva participació en espectacles al Te- atre Lliure com Marry Me a Little i Renard o el llibre de les bèsties. Recentment (enguany), ha pres part en projectes com Ànima al TNC, La cuina de Ros- sini al Liceu i l’òpera Rebel amb GIO Symphonia.
Paral·lelament a la seva carrera interpretativa, Toni Viñals manté una activa faceta com a cantant solista, protagonitzant concerts i òperes diverses, com Els musicals de Guinovart o actuacions al Festival Grec. És membre actiu del col·lectiu CreaMoviment i de la Companyia Dei Furbi, amb qui ha cocreat nombrosos espectacles.
El seu interès per la dinamització del sector el por- ta a idear i dirigir projectes propis com les Jorna- des Ring i el torneig Riiiing! Els musicals que tru- quen la porta, iniciatives centrades en impulsar i donar visibilitat al teatre musical de creació catala- na. També exerceix com a director escènic del pro- jecte coral Cantagran de L’Auditori de Barcelona.
El seu valuós treball i contribució a les arts escè- niques han estat reconeguts amb nombroses nominacions i guardons en els principals premis del sector, incloent-hi els Premios Max, Broa- dway World Awards Spain, Premis Butaca, Pre- mis de la Crítica i Premis Crítica “Serra d’Or” d’Arts Escèniques.
En l’àmbit de la pedagogia, és formador dins del projecte Públics creatius de La Cultivadora i el projecte per a secundària Del Laberint als Som- nis de Liceu Aprèn. Com a especialista en Teatre Musical, ha treballat en escoles com Eòlia, Me- mory i Aules. La seva aproximació pedagògica es basa en la premissa del “Triple Threat” o “Tri- ple Repte” pròpia dels països anglosaxons (ac- tuar, cantar i ballar), posant èmfasi en la integra- ció d’aquestes disciplines al servei de la narració i el personatge.
En aquest monogràfic, a través de sessions dinà- miques que preparen el cos i la veu, busca des- bloquejar l’expressivitat dels alumnes i fomentar aprenentatges com el treball en equip, l’escolta grupal i la superació de reptes mitjançant la posa- da en escena d’un “número de teatre musical” que combina text, cançó i moviment:
Sessió 1: Presentació. Dinàmiques de grup. Descoberta dels materials.
Sessió 2: Treball musical i coreogràfic. Im- provisació i composició.
Sessió 3: Posada en escena i mostra
Monogràfic d’actuació davant la càmera
Felipe Cabezas és actor i director de la Sala Fènix de Barcelona, especialista en monòlegs teatrals, comèdia i teatre de màscares. És autor i protagonista de diversos espectacles propis, entre els quals destaca Misèria, una coproducció amb el Festival Grec de Barcelona. Amb els seus espectacles, ha participat en festivals d’arreu del món, amb actuacions notables a ciutats com Londres, Seül (Corea del Sud), diverses localitats d’Alemanya i Luxemburg, Lisboa, Santiago de Xile, Viña del Mar i Valparaíso (Xile), Buenos Aires, i a Itàlia (Milà, Torí, Cremona, Macerata), a més de recórrer bona part d’Espanya.
Des del 2020, investiga en àmbits innovadors i alternatius del fet teatral, explorant formats com el radioteatre, la fotonovel·la, els perfums teatrals o el teatre en estríming. Ha complementat la seva formació en interpretació davant la càmera amb Silvia Quer a l’Estudi Karloff i amb Roberto Matus de MatusActores. Actualment, es troba en gira na- cional i internacional amb Dopaland, una obra d’Eu Manzanares, que és una coproducció de Sala Fènix i Suika amb la col·laboració del Festival Grec, La Villarroel i Fundació Catalunya Cultura.
En aquest taller intensiu, aprendràs trucs i tècniques clau per actuar davant de la càmera amb la naturalitat i la solvència d’un actor professional. Treballarem en petits grups: mentre alguns practiquen davant la càmera, els altres observaran, creant un ambient d’aprenentatge col·lectiu. Un valor afegit és que, durant les actuacions, els participants es podran veure en directe en pantalla gran, experimentant la sensació de ser protagonistes d’una producció audiovisual.
A través d’exercicis pràctics i jocs d’interpretació, despertarem el potencial actoral que portes dins, ajudant-te a guanyar confiança en tu mateix i en els altres, trencant barreres i superant la timidesa davant la càmera. Desenvoluparem la imaginació per crear personatges i mons únics, i explorarem la improvisació com a eina per treballar relacions socials i emocions d’una manera divertida i plena de sorpreses. A més, treballarem amb textos re- als inspirats en la vida quotidiana per posar-te a prova i fer l’experiència encara més estimulant. I, per descomptat, aprendrem a dominar la càmera, a sentir-nos-hi còmodes i a donar el millor de nosaltres mateixos en cada escena.
Sessió 1: L’impuls interior. A través d’exercicis senzills, descobrirem què s’amaga darrere del rostre, treballant el subtext i les emocions implícites en la mirada.
Sessió 2: Les emocions. Mitjançant improvisacions guiades i pautes preestablertes, ens endinsarem en la intensitat de les emocions bàsiques com l’enuig, l’alegria, la ràbia o la por.
Sessió 3: El personatge. Ens centrarem a ex- plorar noves facetes de nosaltres mateixos, defensant pensaments i idees diferents de la nostra manera de ser habitual.
Flipart - ODA (Oficina de Difusió Artística) de la Diputació de Barcelona