Diversitat i convivència

Programa escoles sense violències, de la Fundació FC Barcelona

 
A qui s'adreça:
Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària.
 
Descripció:
El Programa escoles sense violències de la Fundació FC Barcelona, és una eina per a capacitar l’escola en l'abordatge de qualsevol tipus de violència.

La Fundació FC Barcelona, com a resposta al context actual i seguint amb el seu compromís pel respecte als drets dels nens, nenes i adolescents, posa a disposició de tots els centres educatius de primària de Catalunya un nou programa per a la prevenció, detecció i intervenció des de l'escola de primària, davant qualsevol forma de violència que pugui patir un infant o adolescent, ens els seus diversos contextos de convivència.

Aquest programa creix sota el marc legal de la LOPIVI, LO 8/2021 (Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència) i està dissenyat amb un enfoc de protecció integral a la infància davant la violència. L'objectiu del programa és capacitar l’escola en la prevenció, detecció i intervenció davant qualsevol tipus de violència a la infància segons la LOPIVI. 

L'esport actúa com a element vertebrador del programa i facilita un escenari per a la detecció precoç i alhora, permet incidir en els factors de prevenció. El programa inclou:

  • Formació específica adreçada al claustre per la detecció i actuació davant qualsevol forma de violència a la infància. Formació d’especial interès per al referent del centre o la persona que exerceixi la Coordinació de Benestar del Centre (tal com indica la LOPIVI, d’obligat compliment).
  • Sessions d'autoprotecció per als alumnes de 3r i 4t, i recordatori per 5è i 6è a aplicar des de tutories i educació física.
  • Recursos per a les famílies.
  • Acompanyament per la implementació del programa.

El programa s'ofereix obertament i gratuïtament per ser implementat de forma autònoma, al cicle mitjà de primària, amb recordatori al cicle superior de primària. Significa la implementació a càrrec del professorat de:

  • Cicle mitjà de primària (3r i 4t):  5 sessions per a cada grup classe  (3 sessions de tutoria i 2 sessions d'educació física).
  • Cicle superior primària (5è i 6è): 2 sessions de recordatori (1 sessió de tutoria i 1 sessió d'educació física).
Objectius:
- Formar i implicar l'alumnat per conèixer els seus drets i estar preparats per detectar i aturar possibles processos de violència (entre iguals o d'altres formes).
 
Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
 
Desenvolupament:
Dates de realització i horaris: el programa s’aplica des del centre
Nombre d'alumnes per sessió: tots els grups de primària del centre
Lloc de realització: al centre educatiu
Dossier didàctic
 
Inscripció:
En aquest enllaç
 
Informació:
Persona de contacte: Sandra Niubó
Correu electrònic: infanciasenseviolencies@fcbarcelona.cat
Consulta Web

Organització:
Fundació Barça

Imprimeix