PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Prevenció de riscos i seguretat

Foc i petards, tradició i seguretat

A qui s'adreça:
Alumnes de cicle superior d'educació primària.

Descripció:
Xerrada explicativa sobre la tradició del foc, la seguretat i la prevenció dels riscos en l'encesa de fogueres i la manipulació dels petards: qui els pot llençar i com s'ha de fer. L'explicació és càrrec de representats d'una colla de foc, policia municipal i bombers. S'acaba l'activitat amb una petita demostració al pati del centre educatiu.

Es treballen els següents aspectes:

  • Tradició (a càrrec d'un representant d'una colla de foc): el foc és un símbol universal a totes les cultures i la Nit de Sant Joan es una tradició d'origen pagà, anterior al cristianisme. A Sabadell, els balls de diables es varen recuperar a principis de la dècada dels anys 80 i tenen el seu origen en manifestacions medievals de teatre al carrer: simbolitzen la lluita del mal, contra el bé.
  • Seguretat (a càrrec de la Policia Municipal): es dóna a conèixer la normativa, qui pot comprar petards, qui els pot llençar, tipus de petards, com sabem el tipus de petard i si està o no autoritzat, on es poden llençar o no, on els podem comprar i quines normes haurem de respectar a l’establiment.
  • Consells de manipulació (a càrrec d'un membre del cos de Bombers): s'explica com llencem els petards, quins elements hem de tenir en compte per no prendre mal. Es parla del foc i de les fogueres de Sant Joan.
  • Pràctica: s'acaba la sessió amb una sessió pràctica, és a dir, el representant de la colla de foc llença uns petards al pati de l’escola davant del grup classe. En aquesta pràctica totalment controlada, els petards només es manipulen pels professionals.

FocObjectius
- Conèixer la tradició del foc, les normes de seguretat i el bon ús dels articles pirotècnics.
- Minimitzar els riscos que comporta l'ús dels articles pirotècnics i l'encesa de fogueres.

Competències bàsiques:
- Competència d’autonomia i d’iniciativa personal
- Competència del coneixement i la interacció amb el món físic
- Competència social i ciutadana

Mesures COVID 19:
Els agents responsables de l'activitat seguiran els requeriments que consten al Pla d’actuació específic de la Generalitat de Catalunya per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia, de les autoritats sanitàries i les indicacions del propi centre educatiu, utilitzant l'equip de protecció individual, mantenint les mesures de distància de seguretat amb els alumnes i la higienització de les mans, abans i després de l'activitat. L’activitat s’ha adaptat per evitar la interacció física entre els alumnes i l’ús dels materials col·lectius.

Desenvolupament:
Dades de realització: del 2 de maig 2022, fins a finals de curs, horari a determinar
Durada: 1 hora i mitja
Nombre d’alumnes: un o dos grups classe
Lloc de realització: al centre educatiu
Cost: gratuït

Inscripció:

Informació:
Persona de contacte: Pepita Llonch i Esther Nieto
Telèfon: 93 745 32 61 extensió 5724

Organització:
Policia Municipal de Sabadell

Imprimeix Correu electrònic