Fem Pati!
Promou:
Oficina Jove
Descripció:
La finalitat del projecte és fomentar la participació entre els i les joves, mitjançant dinàmiques inclusives i d'àmbit comunitari que portaran a terme a l'hora d'esbarjo, al propi institut.
Per aconseguir aquesta finalitat, els joves destinaran un mínim de 10 hores de formació, on adquiriran coneixements sobre la participació, la dinamització comunitària, els valors, o les habilitats comunicatives. D’aquesta manera obtindran eines i recursos per a poder dur a terme el servei.
Un cop finalitzada la part més teòrica, l'alumnat haurà de preparar i implementar dinamitzacions de pati dins del mateix institut, tenint en compte i posant en pràctica valors treballats: convivència, solidaritat, igualtat, respecte, llibertat, empatia, creativitat, o treball en equip. Si es creu oportú, es pot comptar amb la col.laboració d'altres agents socials i/o serveis presents al territori més proper. Igualment, es pot valorar la idoneitat de que les dinamitzacions es realitzin en d'altres espais de participació dels i les joves, dins del mateix institut, com pot ser una assemblea d'estudiants i/o una comissió de festes, etc.
Amb aquestes implementacions, els i les joves poden aprendre que poden ser part activa a la societat, en diversos aspectes, essent un d'ells la transmissió de valors educatius, solidaris, etc.
És important potenciar el desenvolupament de la conducta prosocial, les habilitats socials i la comunicació dels i les joves.
A quina necessitat, repte o millora dóna resposta?
Generar espais de participació i reflexió entre el jovent.
Es detecta una manca de participació dels joves a la comunitat. Generar espais per a que aquests participin, en un entorn conegut, on es poden sentir còmodes, com és el seu propi institut, pot provocar un canvi en la percepció de la participació i en la implicació dels mateixos cap al territori.
Definició del servei:
A través de la reflexió i l'aprenentatge entre ells/es mateixos/es, l'alumnat acabarà dinamitzant estones de pati de l’'institut i/o altres espais de participació (comissions, assemblees d'estudiants, etc.). Així doncs, es crearan i desenvoluparan accions, amb un rerefons de transmissió de valors socials i solidaris, per tal de despertar l’'esperit crític de la resta d’'alumnat. Si es considera oportú, es podrà comptar amb la col.laboració d'altres agents socials i/o serveis arrelats al territori i a la comunitat més propera (centres de primària adscrits, espais joves de referència, etc.)
Accions d'aprenentatge:
- Conèixer què és l'APS
- Identificar què és la "dinamització comunitària" i la participació.
- Treballar la cohesió de grup i el treball en equip.
- Conèixer els diferents tipus d'activitats que es poden emprendre per construir una bona cohesió de grup (presentació, coneixença, comunicació, cooperació, etc.).
- Conèixer i identificar els valors que es volen transmetre.
- Treballar habilitats per a poder fer una bona transmissió del missatge, d'una manera clara i concisa.
- Preparació de les dinamitzacions: Conèixer què cal tenir en compte per organitzar-les: identificat les diferents parts del projecte educatiu: objectius, continguts, desenvolupament de l'activitat, recursos necessàris, avaluació.
Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència digital
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i aprendre a aprendre
Objectius
- Fomentar la participació de l'alumnat en el seu entorn més immediat: el propi centre educatiu.
- Treballar la transmissió de valors a la resta de companys i companyes.
- Crear i organitzar una activitat educativa partint d'una idea pròpia.
- Relacionar-nos i/o millorar la relació entre l'alumnat del propi institut.
- Relacionar-nos amb altres agents socials i serveis del territori on hi ha ubicat l'institut.
Desenvolupament:
Nombre d’alumnes: 30 alumnes, 1 grup classe.
Temporalització i horaris: durant tot el curs, dins l'horari lectiu; per a la part de formació i de la de servei, preparant les dinàmiques. Una hora serà destinada a les dinàmiques al pati del mateix centre.
Localització del servei: al centre educatiu.
Abast territorial: la repercussió serà dins el mateix centre educatiu, ja que les dinàmiques podran arribar a la resta de l'alumnat del centre.
Observacions: consulteu més informació sobre el projecte.
Informació i inscripció:
Oficina Jove de l'Ajuntament de Sabadell
Persona de contacte: Esther Pàrraga
Correu electrònic: eparraga@ajsabadell.cat
Telèfons: 93 745 33 01
Web